Monday, 31 December 2012

Penutup 2012

Ya Allah, kenapa rasa macam baru awal bulan 12 ye? Serius terasa baru 2hb 12, tup-tup dah 31hb. Sumpah tak sedar. Mungkin kerana masih mengharapkan ajaib yang tak kunjung tiba, jadi saya berhalusinasi yang penghujung tahun ni bergerak secara slow motion. Ilusi sangat. Dan ada something saya dah janji pada diri sendiri bila berakhir bulan ni. Sebenarnya dah lapuk janji tu, dari bulan-bulan sebelum ni pun buat janji yang sama. Tapi macam biasa lah, janji tinggal janji. Entah-entah, saya masih memungkir janji tersebut untuk bertahun akan datang.

Ikutkan saya nak buat recap ringkas, tapi tak tahu nak mula dari mana. Memandangkan saya tidak lagi menulis aktiviti harian atau kisah peribadi di blog, jadi kebanyakannya memang dah surut dari ingatan. Kalau dulu, boleh jugak belek-belek entries lama, rewind balik apa yang berlaku. Sekarang, tak rewind pun takpe. Saya prefer ada butang stop je terus. Tapi saya berlapang hati dengan major changes yang berlaku tahun ni. Cuma saya berharap moga-moga second version TD dan AK akan kekal untuk bertahun yang lama.

Saya rasa antara faktor utama kenapa sesetengah memori saya tak mahu diingatkan semula ialah kerana saya takut dengan perasaan yang berubah. Tak suka betul dengan isu dalaman ni. Susah nak rawat. Ambil masa. Lama. Sebab tu ada sesetengah perasaan saya simpan dalam bilik kaca 30 meter persegi, biar fit in dalam tu je. Jangan ubah-ubah, even the key pun kita campak dalam sungai.

Bukan apa, bila something happened, semua yang dirasai mungkin dah tak sama dengan sebelum ni. Kalau yang dirasai itu ke arah positif, takpe lah kan. Takde lah cedera sangat fius otak dan salur hati ni. Tapi kalau ke arah negatif, itu yang buat kita menyesal pernah having those feelings.Mula terasa nak tarik balik segala perasan tu..

Wednesday, 26 December 2012

Laporan misi 11-12-13

Alhamdulillah setakat dua minggu pertama saya memulakan misi menulis hal-hal kecil yang menggembirakan di atas kertas, lipat dan simpan dalam kotak pensil, saya masih istiqamah. Cuma, ada lah hari-hari yang saya terlupa untuk tulis, namun keesokannya saya cuba untuk recall semula apa yang telah berlaku. Bagus juga sebenarnya habit yang begini. Sebab kita akan cuba juga untuk cari sekecil-kecil perkara yang membuatkan kita bersyukur dan berlapang dada. Apa yang saya tulis itu tidak lah semua nya yang terlalu menggembirakan, kerana hati dah terbiasa dengan gelumang kusut, jadi adakala susah nak cari at least satu perkara yang menyenangkan. Tapi itulah, kena paksa diri sikit. Kalau tak, kita akan nampak yang buruk je.

Dan untuk hari ni, saya menulis agak awal dari kebiasaan (selalunya pada lewat malam, kali ni sebelum menjengah maghrib, saya capai pensil dan kertas). Bukan apa, excited bila renew lesen kereta dan dapat kad baru yang tertera nombor tarikh lahir untuk tarikh tamat tempoh 2015 nanti. Senang nak ingat. Tapi dalam pada saya menunggu kad disiapkan, terdetik pula di hati, apakah saya sempat berhidup untuk hari kelahiran ke 28 nanti. Lesen yang mati dulu, atau saya ... Okay, jangan wonder banyak sangat lah diya kalau taknak buat perubahan. Malu sikit dengan malaikat sebelah menyebelah (=,=)

PS-Tersenyum kecil bila melihat isi dalam kotak pensil sudah sesuku penuh di dalam nya =)

Friday, 21 December 2012

Anak kucing saya #3

Setibanya di rumah petang tadi, dua krisis anak kucing tiba-tiba melanda. Anak kucing hitam saya yang demam kesejukan tak dapat diselamatkan, dan telah kembali ke rahmatullah, innalillah. Saya sedih tak dapat jaga dia dengan baik. Semalam saya tak tahu yang dia diam sebab sakit, dan bila nak masuk tidur, saya biar je dia tanpa balut dengan kain. Ya Allah, terkilan sangat. Tapi kena redha juga lah dengan ketentuan Tuhan. Anak kucing tu anak angkat sebenarnya, antibodi nya tak kuat, dia paling kecil antara adik beradik nya yang lain.

Dan krisis kedua, anak kucing saya yang bernama Tiger hilang tak dapat dikesan. Tapi bunyi dia meow2 jelas kedengaran. Saya pusing keliling rumah, habis tawaf kat bahagian dalam rumah pun tak jumpa-jumpa jugak. Last2, jumpa dia jenguk kepala dari bumbung rumah yang terbuka siling di dalam tandas, dekat dengan tangki. Sangat lah misteri macam mana dia boleh panjat sampai ke atas. Tiger ni kecik lagi, umur baru 2-3 bulan (kalau ikut umur kucing, baru masuk tadika). Alhamdulillah takde apa berlaku kat dia. Cuma saya masih hairan bin pelik macam mana dia boleh panjat naik sampai ke atas bumbung.

Anak kucing saya #2

Lion in memory. Rest in peace, my dear ...
 Anak-anak kucing saya yang terbaru dan masih kecil ini antara yang paling ramah, manja dan mengada-ngada setakat ni. Mungkin kerana sejak mereka baby saya terbiasa menyentuh dan memicit mereka huhu (perbuatan ini agak obsessive). Sehingga menyebabkan ibu mereka cemburu melihat anak-anak nya tidur atas riba saya, haha pandai jugak kucing cemburu eh.

Saya sebenarnya kalau boleh nak budak-budak ni kekal di usia tadika. Saya taknak mereka membesar. Bila melihat mereka makin bulat perut, panjang ekor, tinggi kaki, rasa macam nak undur masa je. Boleh tak jangan membesar? Bukan apa, nanti kecomelan akan berkurangan, tak best nak picit2 dah, hehe.

PS-Kesian anak kucing hitam saya, macam kena demam =(

Peranan

Dulu-dulu saya pernah terdengar hakikat tentang bagaimana seseorang melihat sekeliling hidup nya, pandangan mereka terhadap sesuatu perkara, benda, nature atau apa saja. Contohnya, mathematicians. Mereka yang pakar dengan angka ini dikatakan melihat sekeliling dalam bentuk mathematical contructs, tak kira lah bangunan, rumah, kereta, taman, kedudukan pokok, anything. Macam dalam movie, yang tiba-tiba muncul formula depan mata. Saya tak percaya mulanya, how could you view's ones life dengan ada angka, pokok is pokok lah kan. Kenapa tiba-tiba pokok boleh produce angka ni? Pokok cuma bebaskan oksigen, apa salah dia? Haha naive.

Tapi lama-lama bila dah meningkat usia, baru saya faham apa yang dimaksudkan. Dan saya sendiri mengalami nya (tapi bukan dengan angka lah, saya tak hebat kira-kira). Saya nampak yang ada di sekeliling ada peranan masing-masing, biarpun sesuatu yang hanya bersifat sekecil-kecil perkara. Mungkin ini harga yang kita dapat bila bertambah usia. Dengan harapan, harga itu kita guna untuk sentiasa belajar menghargai.

Thursday, 20 December 2012

Jejak kasih

Sejak akhir-akhir ini hidup saya dikunjungi oleh mereka yang sangat random dan berlaku juga pada waktu yang random. Tak jangka sebenarnya, sebab orang lain saya mengharap muncul, orang lain pula yang timbul. Tapi saya sangat sangat berbesar hati menerima mereka yang pernah 'hilang' tapi cuba untuk kembali ada dalam hidup saya walaupun ada sesetengah nya saya mahu menjauh diri (ya Allah, perangai teruk betul saya ni).

Saya hairan juga macam mana setelah sekian lama boleh terdetik di ingatan mereka untuk bertanya khabar akan saya yang berciri tiada apa ni. Terharu, bila Tuhan gerakkan hati mereka dan sambungkan ingatan yang pernah putus agak lama. Sebenarnya, ikatan kita-kita ni tak pernah putus selagi bergelar muslim kan. Cuma ada lah masa-masa nya ia renggang seketika. Dan ingatan seseorang pada kita ni takkan pernah hilang, lagi-lagi kalau kita meninggalkan foot print yang jelas dalam hidup mereka.

PS-Tajuk tak agak-agak.

Anak-anak istimewa

Bila membaca kisah anak-anak Palestin yang menyambut mesra rakyat Malaysia yang tiba di sana, sungguh dapat dirasa aman jiwa mereka walaupun saya tidak jejak ke sana. Mereka masih boleh berlaku baik pada insan-insan lain biarpun bumi Palestin tidak kunjung aman. Aman mereka seolah berfrekuensi tetap dalam hati tanpa dipengaruhi petaka yang melanda. Itu jiwa orang yang hebat. Orang yang menggangap Tuhan yang memayung hidup nya, bukan bedil peluru manusia-manusia laknat.

PS-Sakit melihat keperitan mereka, cemburu dalam masa yang sama kerana mereka syahid tanpa sepalit dosa.

Saturday, 15 December 2012

Yang tidak dijangka

Tersebak tiba-tiba pada waktu dan tempat yang tidak sesuai adakala sungguh tidak dapat dikawal. Kerap kali akan cuba mengawal perasaan, tapi masih juga air mata mahu berlumba keluar. Kadang-kadang saya sebak pada waktu yang random, out of nowhere tiba-tiba terusik sanubari (gituuu). Kadang-kadang dengan hanya beberapa ayat mudah yang kedengaran di cuping telinga, pun boleh tersentuh. Dan ayat-ayat itu selalunya ayat-ayat lembut dari mereka yang bersifat lembut. Kalau ayat negatif, takde maknanya saya nak sebak tak tentu hala untuk orang negatif begitu. Orang negatif tak mudah menyentuh perasaan saya, mereka hanya menampar perasaan yang akhirnya membuahkan sumpahan haha.

Berbalik pada kesebakan yang tidak dijangka. Selalunya akan berlaku bila in public, di keliling manusia. Jadi, agak susah juga untuk berlagak macho di hadapan mereka sekiranya saya sedang cuba menahan perasaan. Kaedah yang saya guna untuk tidak terus-terusan dilanda swing mood, ialah saya memikirkan hal-hal comel seperti memutar scenes cerita kartun kegemaran Wreck-It Ralph dalam kepala hehe. Menjadi juga. Tapi kena putar banyak kali, kalau tak nanti saya kembali swing tak tentu pasal.

Monday, 10 December 2012

11-12-13

Oleh kerana saya teruja dengan inspirasi yang datang dari tumblr, maka saya berkeputusan untuk memulakan ia pada hari ini juga. Insha Allah setiap hari bermula 10-12-12 akan ditulis at least satu point pada kertas sebesar tapak tangan berkenaan apa sahaja perkara kecil yang menggembirakan. Perkara gembira sahaja dibenarkan, perkara sedih kita biar je dia larut dengan masa.

Memandangkan saya tidak mempunyai jar atau balang kaca sekarang ni, jadi saya hanya akan menggunakan kotak pensil belang zebra yang tidak digunakan. Bila dah jumpa balang kaca yang sesuai baru ditukarkan dengan kotak pensil tersebut. Dan ikutkan saya nak stapler kertas yang digunakan, tapi susah pula nak buka baca pada 11-12-13 nanti. Jadi, hanya dilipat saja kertas itu.

Mari berdoa agar saya istiqamah.

Saturday, 8 December 2012

Wishlist #4



Minggu lepas kami sekeluarga ada pergi berjimba di taman tema Lost World of Tambun, Perak. Menyeronokkan, banyak sections, spacious dan yang paling penting ia dikelilingi alam hijau. Teruja mahu explore semua bahagian tapi tak berkesempatan masa. Sebagai seorang pencinta haiwan comel, saya masih agak terkilan tidak dapat ke zoo taman tema tersebut. Insha Allah di lain masa, akan serbu ke semua bahagian.

Inbox hati

Saya jarang bercerita apa yang terbuku, terutama apa yang kurang menyenangkan hati. Yang kurang menyenangkan ini, kalau dah delete tapi masih lagi terkandung dalam trash, saya akan bercerita sedikit untuk mengurangkan memory space. Tapi acapkali ia hanya kekal di dalam trash, tidak hilang-hilang. Kerana itu, saya berharap saya lupa password terus. Kalau lupa password untuk inbox hati yang berserpih ni lebih bagus, sebab saya boleh create inbox hati yang baru (macam senang-senang je nak delete the whole inbox hati berserpih).

Manakala yang menyenangkan hati kerap kali masuk inbox memori tanpa di reply / forward kepada sesiapa, dan adakala saya keep unread saja. Bukan tidak mahu berkongsi, seperti share gambar di blog / twitter, cuma bila bertambah usia, saya dah boleh asingkan mana yang sesuai dikongsi dan mana yang patut kekal sebagai drafts sahaja. Dan saya tak rasa orang akan reply dengan sesuatu yang boleh mengelakkan errors. Sebab selalunya, feedback mereka tak compatible dengan hati saya. Tapi bila saya mendapat reply yang membuatkan saya mark as important, demi Allah saya tidak akan remove dia untuk seumur hidup.

Dia akan kekal dalam inbox hati saya, meskipun kewujudan nya tidak hadir depan mata saya. Saya pilih dia bukan kerana apa segala yang dia punya, tapi kerana attach file yang dia hantarkan adalah sesuatu yang tidak pernah saya terima sebelum dan selepas kewujudan nya. Saya tidak mengharap dia kekal, kerana dia juga akan dismiss seperti yang lain. Saya hanya berharap agar Tuhan masih kekalkan ingatan saya pada dia walaupun saya menghidap penyakit Alzheimer bila menginjak tua. Kerana saya tahu setiap starred items dalam inbox hati saya ialah items yang membuatkan saya tersenyum pada diri dan liku hidup yang dilalui...

Sunday, 2 December 2012

Jodoh yang dipalsukan

Adakala saya berasa malu pada Tuhan kerana meminta-minta perkara sama berulang juta kali. Kalau kita meminta perkara sama berulang kali pada manusia, agak-agak kena hamun tak? Paling tidak, berbekas tangan di muka. Tapi kerana Tuhan Maha Sabar, Dia hadap je request sama berulang kali. Terima jugak di setiap detik waktu. Walaupun sebenarnya, Dia mahu menunggu masa yang sesuai untuk 'memberitahu' bahawa request tersebut tidak berbaloi untuk ditunaikan. Malah, mungkin akan mendatangkan mudarat yang lebih besar...

PS-Terima kasih akak, terima kasih untuk semuanya :)

Saturday, 1 December 2012

Sifat yang tidak dapat dibaikpulih

Selain ibu bapa dan adik-adik, saya tidak mudah merasa selesa dengan sesiapa. Meskipun di kalangan mereka yang saya kenal untuk berdekad lama. Energy saya akan lekas lumpuh sekiranya saya dikelilingi mereka selain keluarga dalam jangka masa yang lama. Bila lumpuh, saya akan menjadi manusia paling tidak fun atas muka bumi ini. Dan itu, adalah memenatkan.