Sunday, 24 February 2013

Terima kasih, kawan

Kadang-kadang bila sedang berbual-bual dengan seseorang, saya akan berkata pada diri - "Ya Allah, awkward nya anda diya! Why are you trying so hard?" Haha. Awkwardness is utterly my middle name. Awkward tu kira perkara wajib bila saya having a conversation. Tak pasti orang lain perasan ke tidak, tapi my inner-self memang aware sangat dengan situasi tersebut. Tapi kalau saya 'mencuba' juga biarpun awkwardness menyelubungi, itu maknanya saya sedang mencuba untuk berasa selesa dengan anda. Dan itu juga bermaksud, saya menyenangi kehadiran anda. Ohh yang pasti, ini sangat rare terjadi. Hanya selective people sahaja yang terlibat. Terima kasih anyway kerana membuatkan saya senang dengan anda ;)

Wednesday, 20 February 2013

Ikhlas dan hitungannya

Saya dulu agak hairan dengan mereka yang 'cover-cover', menutup segala yang kurang, hanya pamerkan kelebihan sendiri di layar maya. Kalau ikut istilah English ; too good to be true dan istilah melayu nya pula ialah poyo haha. Kenapa tak jadi diri sendiri je kan? Why not cerita sikit yang kurang2 tu, at least kita tahu yang anda tu real person. Human beings mana tak buat silap, mesti ada salah yang kita pernah lakukan once in a while.

Tapi itu pemikiran dulu, masih mentah. Belum mengerti bahawa dalam Islam, kita bukan sahaja digalakkan menutup kebaikan yang dilakukan, tapi kelemahan dan dosa juga tidak boleh dihebah-hebahkan. Saya baru faham hikmah di sebalik saranan Islam ini. Bila kita terlalu banyak menceritakan aib diri, kelak nanti orang akan melihat kita dengan aib yang sama walaupun kita telah bertaubat dengan sesungguh taubat. Biarlah segala yang lemah itu kita simpan kemas supaya boleh ubah di dalam diri yang tertutup. Hanya Allah sahaja yang tahu, sebab Dia yang akan mengampun kan kita. Tapi kadang-kadang orang Melayu kita ni, bila berubah sikit-sikit mula lah dia bising cari salah yang lain pula. Bukannya nak puji usaha berubah ke arah kebaikan tu, makin dicari cela ada lah. Harap kita tak termasuk golongan sebegini.

Untuk bahagian kebaikan pula, saya teramat yakin bahawa ikhlas ni sangat tertutup hitungannya. Hanya Allah sahaja yang boleh selak helai ikhlas dalam buku amalan kita. Sebab tu dibimbangi kalau-kalau kebaikan yang diceritakan bakal menimbulkan riak dan bangga diri, nauzubillah. Penyakit hati yang satu ni sangat merisaukan. Dia macam virus pun ada, boleh merebak. Moga kita dijauhkan dari penyakit dalaman sebegini.

Pengampunan tertunda

Saya sangat, paling, susah dan sukar untuk maafkan makhluk-makhluk yang ...
  • Menganiaya haiwan (seperti latest isu, beri haiwan makan racun)
  • Yang buat baby macam anak patung tak bernyawa
Video kes pembantu rumah mendera anak majikan, saya cuma lihat 2 saat sahaja, tak mampu diteruskan. Ya Allah, tersagat hati rasanya walaupun cuma untuk 2 saat itu. Entah bagaimana perasaan si ibu bapa mangsa bayi, tentu2 nya lagi parah. Manusia sekarang dah makin hilang kewarasaan rohani, mental (mungkin) masih waras, tapi roh terumbang-ambing, tiada pegangan begini yang membuatkan mereka tiada empathy dan belas pada manusia lain mahupun ciptaan Allah seluruhnya. Saya berharap dan mohon pada Allah, moga-moga kita dijauhkan dari masalah-masalah jiwa begini. Sakit fizikal jelas nampak dan boleh dirawat, sakit dalaman ni kalau tak sedar berpenyakit tu yang susah nak rawat. Baik cegah dari rawat kan.

Kes haiwan tu pun satu. Saya tengok arnab jiran yang dikurung 24 jam dalam sangkar pun, rasa nak pergi kidnap dan lepaskan dia. Kesian sangat dia sorang2, takde kawan. Setiap kali saya melintas rumah jiran, mesti saya akan menegur dia (dari dalam kereta). Saya tahu dia tak dengar, tapi at least saya harap dia tahu saya dah jadi secret admire dia hehe.

Kita mungkin rasa haiwan tak berperasaan. Tapi bagaimana pula kes ibu gajah yang diracun dan anaknya menitis air mata di sebelahnya. Ya Allah, heartbreaking rasanya bila tengok riak mata anak gajah tersebut. Jelas nampak kesedihan pemergian ibu =(

PS-Bumi bukan sahaja penuh dengan bahan toksik bahkan makin bertambah manusia2 toksik

Tuesday, 19 February 2013

Opposite attraction

Terlintas isu yang ada kaitan dengan ikatan kimia ni, berkenaan perbezaan yang menarik kutub utara dan selatan. Mungkin depends pada individu, tapi kalau untuk saya, terlampau banyak perbezaan juga boleh buat saya jadi suffocate dan rimas. Samada saya turn out jadi ahli sihir muka garang atau pun robot muka flat. Jadi, kadang-kadang saya perlukan sedikit persamaan untuk bertukar menjadi angels muka bidadari gituuuu.

In terms of relationship, saya kenal pasti berdasarkan kes-kes yang lepas, saya mudah tertarik dengan someone yang belajar/bekerja dalam bidang yang sama (tapi bukan di tempat yang sama). Ini namanya attraction separa sedar, sebab bila mempunyai background yang sama, saya senang untuk bercerita hal-hal yang boleh difahami oleh pihak kedua. Manakala attraction tanpa sedar, saya mudah tersuka pada mereka yang mempunyai maturity level yang sama atau lebih dari saya. Yang kurang matang ni aduhaiii, susah nak blend dalam bahasa diorang (padahal dulu pun kita pernah lalui fasa kurang matang huhu).

Dari segi opposite attraction, saya tak suka kalau si dia mempunyai minat yang sama dengan saya. Saya sangat kurang berminat pada lelaki yang sukakan kucing (walaupun saya sukakan kucing). Tapi bukan pula yang jenis sepak terajang kucing ye, yang spesis gitu baik sumbat dia masuk penjara. Mengganggu kesejahteraan masyarakat kucing je. Biarlah dia sekadar tengok-tengok, jeling-jeling, buat biasa2 je dengan kucing. Untuk peluk-peluk kucing, itu tugas saya hehe (memilih betul makcik ni, patutlah tak kahwin2 lagi haha).

In terms of friendship, saya mudah get long dengan mereka yang mempunyai minat yang sama. Ada mentioned dalam entri lepas. Biasanya kalau minat yang sama tu adalah minat teras, maka saya akan tutup mata saja akan segala perbezaan yang lain. Tapi bila minat teras tidak bersepadu, yang ni mungkin sekadar hari ni jumpa hi hi bye bye, esok pun hi hi bye bye saja dan begitu lah untuk hari-hari seterusnya.

Saturday, 16 February 2013

Untuk kenangan #2

Entah kenapa tiba-tiba sahaja terlebih rajin upload gambar di entri2 lepas, hehe. Memandangkan saya tidak punya akaun instagram, jadi abadikan saja lah gambar-gambar empunya diri dalam blog ini. Saje nak tambah warna sikit (walaupun tak banyak), dari menghadap putih dull yang sama kan. Tak banyak pun, dalam 4-5 entries saya update keping gambar. Untuk kenangan di hari muka.

Ingat lagi zaman muda remaja dulu, bukan main lagi aktif bergambar. Habis semua sudut di snap, habis semua keping nak upload dalam blog. Seronok juga masa adrenalin berfotografi tengah memuncak. Puas dan teruja. Tapi perangai saya dari dulu, saya kurang gemar berada dalam 'kotak lutsinar' empat segi itu. Selagi boleh elak, memang saya elak. Tambah-tambah kalau gambar dalam kelompok yang ramai, atau lebih dari satu. Kalau gambar seorang diri, layan saja. Bukan ada orang tengok, boleh ambil sesuka hati, hehe

Tuesday, 12 February 2013

Harapan dalam bayangan


Harapan saya umpama Great Wall of China, sukar untuk lebur apatah lagi ditumbangkan (kecuali dengan kekuasaan Tuhan). Jauh sangat perjalanan setiap harapan saya untuk sampai ke hujung. Kadang-kadang penat lelah sangat terasa, tapi enggan patah balik semula. Demi mengenangkan kaki yang telah jauh melangkah ....

PS-Saya semakin gilakan fakta sehinggakan tiada ruang saya allocate untuk cerita-cerita fantasi. Oh, saya maksudkan yang bertaip sahaja.
PPS-Setelah sekian lama, saya gagahkan diri juga untuk upload gambar hehe

Thursday, 7 February 2013

Dugaan akhir zaman

Setiap kali saya terserempak atau ternampak muslimah yang cover herself properly (by that means, baju labuh tudung labuh), terdetik di hati saya - bagaimana ye mereka boleh hadapi anasir-anasir jahiliyyah dalam zaman yang serba moden dan kurang identiti seorang mukmin, tapi mereka masih teguh pendirian dan tetap dengan perintah Tuhan? Dengan pelbagai jualan tudung yang makin fancy, baju terang bermanik-manik, kasut pelbagai design menawan, alat kosmetik yang berbalang-balang, dari kepala hingga ke kaki wanita diuji.

Kagum, walaupun kita tidak semestinya menilai dari luaran sahaja, tapi mereka yang memilih untuk kekal 'low-profile' dan tidak terpaut pada apa yang diagungkan wanita lain, ialah individu yang kuat pegangan hidup nya. 'Serangan' datang dari segenap penjuru, tapi mereka menolak mentah-mentah. Bukan calang-calang orang yang boleh memilih untuk percaya pada apa yang tidak nampak (akhirat) berbanding apa yang jelas tertera depan mata.

Tuesday, 5 February 2013

Menjadi dewasa

Seminggu dua ini terasa sungguh tidak cukup nafas. Pergi ke sana ke mari, buat itu buat ini. Memang banyak perkara yang perlu dilunaskan sebelum cuti CNY nanti. Sehingga kan misi 11-12-13 saya terbengkalai begitu saja semenjak seminggu yang lalu. Saya sendiri pun tak pasti mampu teruskan atau tidak. Kerana di hujung-hujung malam saya mudah penat dan mengantuk, sehingga kadang-kadang saya lupa apa yang berlaku sepanjang hari (akibat terlalu banyak perkara dilakukan dalam satu masa). Mungkin hold dulu untuk sementara waktu, atau mungkin terminate terus 'kontrak' tersebut. Kepada future spouse, mohon tahan telinga dengar saya bercerita kelak selain dari awak bakal 'dipaksa' baca apa yang saya tulis, hehe.

Sama juga nasib dengan tumblr. Saya mungkin akan bergerak secara silent reader sahaja di masa akan datang, walaupun memang sebelum ini baca senyap-senyap saja, tapi kali ni saya prefer sekadar simpan dalam starred items google reader saja. Takde reblog secara pukal seperti tiada esok hari. Kalau ada pun, mungkin ketika saya betul-betul lapang. Dah tua-tua ni rasa tak sesuai sangat menghadap aktiviti-aktiviti maya sebegini, saya serah pada generasi muda lah untuk memeriahkan suasana. Bila makin dewasa nanti awak sendiri akan faham betapa banyak tanggungjawab yang perlu digalas di dunia nyata.

Tapi AK dan TD ni saya sayang benar. Insha Allah akan cuba untuk tidak mengabaikan nya. At least dalam sebulan, ada lah 2-3 update.

PS-Senario dalam otak fikir saya terpaksa diubah 360 darjah. Sukar, perih. Kerana saya terlalu biasa dengan senario lama. Tapi apa boleh buat, takdir Allah mengatasi segala-galanya.

Hari Malas Bercakap Sedunia

Selain dari Hari wanita, Hari persahabatan, Hari belia, Hari ibu, Hari bapa, kita sepatutnya mewujudkan Hari Malas Bercakap Sedunia. Di mana pada satu hari ini, kita tidak perlu bercakap, mengeluarkan kata-kata, hanya communicate menggunakan bahasa isyarat. Di samping kita menyelami penderitaan mereka yang bisu sejak lahir, kita juga dapat mengelakkan dari berkata-kata yang tidak baik dan menyakitkan hati. Satu hari je cukup, mute persons pun rasanya happy bila kita cuba memahami bahasa mereka. Dan saya tentunya orang paling happy dalam dunia ketika hari tersebut benar-benar diwujudkan.

Friday, 1 February 2013

Garapan takdir yang sangat lucu

Sejak akhir-akhir ni saya mula tertanya-tanya what is happiness is all about. Sebab saya mula tercari-cari di manakah letaknya happiness tu. Di balik almari, di bawah kerusi, di dalam kotak, di belakang cermin, tak jumpa-jumpa. Yang saya jumpa hanya lah agony berpanjangan. Sehingga kan sesuatu berlaku yang mungkin sangat menggembirakan kebanyakan mereka, tetapi saya langsung tidak merasa apa. Lucu, mengenangkan takdir yang tidak putus-putus menampar muka. Kenapa saya tidak boleh menjadi yang normal, biasa-biasa sahaja? Penat, bila perlu berpura-pura menjadi normal. Entah di mana kesudahannya.

Eideitic painful memory

Ada satu istilah untuk mereka yang boleh ingat specific details of the events walaupun yang berlaku years ago ; eidetic memory / photographic memory. Maksudnya, dengan tarikh, masa, apa yang orang lain buat pun dia boleh ingat. Hebat, kagum. Mereka yang mempunyai IQ tinggi cenderung untuk memiliki kelebihan ni. Dan sebenarnya, ia boleh dilatih dan tidak semestinya tertakluk pada mereka yang asalnya bijak pandai sahaja.

Tapi saya bersyukur tidak dikurniakan 'talent' begini. Bayangkan otak kita penuh dengan semua memori-memori lama. Kalau ingat benda-benda manis saja tak apalah, tapi kalau ingat immature things yang pernah kita lakukan, tak ke rasa gloomy je? How awful our life could be? Mungkin kerana itu Allah cipta kita dengan sifat pelupa, supaya kita mudah lupa apa kesalahan yang orang lain lakukan, dan apa kebaikan yang pernah kita sumbangkan.

PS-Kebanyakan perkara memang telah lupus dari ingatan, tapi ada sesetengah yang saya masih ingat dengan sangat terperinci. Kebiasaanya, yang bukan manis-manis.