Wednesday, 24 April 2013

Kata abstrak dari Tuhan

Dalam hidup, memang kita takkan selalu dapat apa yang kita mahu. Apa yang lebih melucukan, kita akan dapat apa yang orang lain mahu, dan orang lain sebaliknya akan dapat apa yang kita mahu. Tapi kita masing-masing pura-pura mahu apa yang orang lain mahu. Saya adakala tergelak sinis mengenangkan ini. Dan sinis yang saya lemparkan, adakala menghambat semula hujah yang saya pertahankan. Macam boomerang. Saya lempar, dia datang kejar saya pula.

Aneh. Saya diam saja. Kena bucu tajam, tertoreh sekalipun, saya diam kan juga. Langsung tak berganjak. Walau saya tahu dan terlalu tahu akan perancangan Tuhan itu bersifat mujarab kerana ia menyembuhkan dosa-dosa lama.

Peredaran masa

Saya jenisnya suka membanding-bandingkan. Suka membanding-bandingkan diri saya yang dulu dan sekarang atau yang sekarang dan masa depan atau yang dulu dengan masa depan. Banyak perbandingan yang saya dapat setiap kali. Walau adakala hanya berbeza sehari dua. Kalau dikumpul-kumpulkan mungkin boleh melebihi jumlah artifak dalam muzium kot. Banyak.

Salah satu yang ketara, saya menulis dengan kuantiti yang berbeza. Kalau dulu, menulis panjang berjela, update entah apa-apa, tapi isinya satu je. Sekarang, saya dah tak boleh nak mengarang 'entah apa-apa' lagi, sebab bila sampai jumlah perkataan tertentu, saya akan stop dan cuba minimize perkataan. Jadi, setiap entri takkan melencong jauh, saya fokus pada satu isi saja.

Itulah.

Jadi rindu nak menulis panjang-panjang. Tapi hakikatnya, rindu pada diri yang lalu ialah rindu yang paling susah nak bayar cash.

Saturday, 20 April 2013

Surat untuk masa depan

Untuk Diya 10 tahun akan datang, jika awak masih diberi nyawa, moga awak telah jumpa diri yang awak cari sekian lama. Dan moga masih kekal menjadi diri yang awak kunci dari sebelum ini. Jangan sesekali ubah biar ditawar beribu kunci emas sekalipun. Saya tahu awak terkilan untuk sesetengah perkara, saya tahu awak masih diselubungi rasa takut, tapi percaya lah ada yang hargai awak lebih dari segala-galanya. Saya harap di sana awak telah capai lebih separuh impian yang awak garapkan. Bersama-sama insan yang awak sayang. Dan moga di suatu masa dan ketika, kita dipertemukan dengan hati berbilah senyum.

Friday, 19 April 2013

Introvert specialty

Saya ada sedikit masalah jika berada di dalam satu group lebih 3 orang terutama rakan sebaya. Dan perkara ni masih tidak dapat diatasi sejak berkurun lama. Saya jadi 'blank' dan tiada idea dan hanya mendengar. Serius 'blank'. Macam mamee monster kena paksa makan mamee pun ada (errr??). Rasa sangat kurang selesa bila berada dalam group yang ramai, tak tahu kenapa otak jadi kosong. Sebab tu saya prefer hang out berdua. Kalau berdua, saya cuma akan tumpu pada dia saja. Jadi idea senang di generate. Bila dah ramai2, saya nak tumpu pada siapa pun tak tahu.

"Keistimewaan" ni selalunya terhad pada rakan sebaya saja lah. Kalau di kalangan mereka yang lebih muda, ketidakselesaan tu tak ketara sangat, sebab saya boleh 'control' mereka. Biasanya yang lebih muda akan mudah terasa awkward dengan yang berusia. So, automatically saya akan cuba buat diorang rasa less awkward. Tapi kalau kena dengan group yang lepas perangai, memang tak boleh dikawal jugak. Samada saya layankan aje, atau saya tukar topik lain. Budak2 ni bukan boleh layan sangat. Dan kalau saya berada di kalangan yang lebih berusia, dengan mereka yang ramah, seronok juga. Boleh nampak lah usaha mereka nak buat kita rasa selesa. Saya suka golongan veteran yang cuba untuk bertegur sapa in a good manner. Kalau kena yang 'sakit jiwa', rasa nak tolak gaung pun ada.

Thursday, 18 April 2013

Menulis untuk jiwa #2

Ekoran dari episod pertama, saya mahu sambung sedikit salasilah penulisan (konon orang berminat lah sangat haha. padahal saya tulis, saya baca sendiri). Oleh kerana di usia awal 20an saya berhenti menulis cerita2 pendek, saya cuba mencari alternatif lain. Ketika ini lah saya 'jumpa' puisi. Suatu masa dulu saya masih ingat lagi betapa amazed nya saya bila baca puisi siapa entah saya dah lupa, tapi punya lah kagum sampai hati tergetus 'uihh aku takkan mampu tulis macam ni'. Mungkin sebab dulu saya terbiasa dengan ayat panjang berjela, jadi untuk meringkaskan makna, saya memang tak terror

Puisi kan bahasanya ringkas dan mendalam. Jadi bila menulis puisi, saya tak risau dengan kekangan masa. Lama kelamaan puisi terhasil tanpa saya sedari / rancang. Kerana kecewa dengan sesuatu, saya cuba tulis beberapa bait. Sehingga lah sekarang, kebanyakan puisi terhasil dari buah kekecewaan. Yang anehnya, bila sampai ke hujung nota, terasa kecewa tu disapu angin pun ada. Nyaman dan mendamaikan, walaupun masih berparut luka. Alhamdulillah, Allah permudahkan sedikit jalan untuk saya salurkan buah2 kecewa tu...

Moralnya di sini, jangan sangka benda yang kita anggap kita tak mampu buat dalam satu masa, kita takkan  mampu buat untuk selama-lamanya. Kalau tak cuba, mana kita nak tahu kan (cliche bunyinya). Sekarang pun saya tak terror mana dengan puisi, tapi sekurang-kurangnya benda yang saya anggap mustahil dulu, saya boleh merangkak jadikan ia tak mustahil. Sikit2 lah kan, benda ni berkait dengan masa jugak. Ada sesetengah orang memang dilahirkan dengan bakat, dari kecil boleh jadi hebat. Ada sesetengah yang lain dilahirkan bakat melalui masa. Dan ada sesetengah yang lain dilahirkan bakat dengan latihan. Yang pastinya, semua ada kelebihan masing2. Tak kira lah dengan apa cara sekalipun Allah nak bagi.

Tuesday, 16 April 2013

Dua dunia berbeza

Dunia realiti dan dunia maya saya adalah dua dunia yang berbeza. Di dunia realiti, tak ramai yang tahu dunia maya saya (blog terutamanya). Dan dunia maya ini, tak ramai juga yang tahu siapa saya di dunia realiti. Saya lebih selesa begini, walaupun adakala saya dapat merasakan bahawa satu hari nanti dua dunia ni akan collide dan interlace, tapi biarlah masa yang jadualkan semuanya. Selagi boleh bersembunyi, saya akan terus begini. Saya menulis pun sekadar untuk bantu jiwa bernafas, membekalkan selagi boleh segala bentuk mesin untuk pernafasan injap jiwa yang adakala sesak rosak. Awak nak baca, baca lah. Awak nak copy, copy lah. Saya stressed out jugak dulu bila tahu ada yang sewenang-wenangnya buat harta sendiri dari segala harta tulis saya. Tapi lama-lama saya tahu saya tak boleh kawal semua orang. Itu antara awak dengan Tuhan pula.

Saya pun bukan jenis kepoh sangat, banyak diam je (payah juga jadi manusia yang terlalu berminat dengan diri sendiri ni sampai tak berminat nak ambil tahu hal orang, haha). Jadi, memang saya tak bercerita tentang apa yang ditulis. Pernah juga beberapa kawan saya tahu berkenaan hasil tulis saya, tapi serik pula rasanya (bila mereka tahu). Sebab ada sesetengah yang sangsi dengan penulisan saya, dikatanya saya copy paste penulisan orang lain. Walaupun saya diam sahaja, tapi gurisnya masih terasa hingga kini.

Saya bukan hidup untuk meyakinkan manusia akan segala hak milik saya. Saya bukan hidup untuk merewang kata pada dunia tentang 'inilah yang aku tulis, itulah yang aku cipta'. Bukan. Saya menulis kerana ada bantu dari Nya, menyusup kata ilham pada diri yang serba cela. Saya tidak punya kamera bukti untuk dipertonton pada semua, kerana saya cuma ada Dia...