Friday, 31 May 2013

Surat untuk masa depan #2

Orang kata passion boleh mengubah segala-galanya. Orang kata enjoy saja dengan apa yang kita lakukan. Orang kata kita kena happy baru boleh jadi positif. Oh orang kata, banyak sungguh berkata-kata. Dari suapkan dengan kata-kata, baik bagi saya pil berguna. Mungkin dia ingat bentuk limpa, pankreas dia sama dengan semua orang, kot.

Dah tu macam mana dengan peranan takdir? Bila kau dah stuck kat tempat tu, tak boleh buat apa. Itu takdir. Bukan stuck tak usaha, itu bodoh.

Sebab tu saya nak buktikan yang negative vibes juga boleh jadi 'pemangkin'.
Ya, boleh.
Dengan syarat, you haunted them back.

The art of learning

Rasa macam nak terbang keliling udara bila selesai kursus minggu ni. Alhamdulillah, Allah ada permudahkan. Despite of penat, tak cukup tidur, terlebih makan (?) segala, saya belajar banyak dalam minggu ni. Kalau nak rangkumkan semua, tak cukup helai buku nota yang mereka sediakan (padahal kita spesis kurang rajin menyalin).

Cuma ada lah beberapa points yang saya nak highlight. Satu, berkenaan betapa kagum nya saya dengan beberapa mereka yang terlibat kursus bersama. Ya Allah, hebat-hebat belaka. Nampak je biasa2, bila dah buka mulut.... ambik kau. Kalau tengah makan gula2, boleh terlekat dekat anak tekak haaa. Sebab tu kena selalu ingat, walau seelok mana pun kita, akan ada yang lebih elok. Masa ni baru tahu dunia ni bukan milik kita saja dan kita ni sebenarnya tak pernah cukup bagus. Sentiasa perlu belajar dan improve.

Dan kedua, seronok bila belajar bidang orang lain. Tambah2 bidang yang menarik dan agak sukar, terus macam waaaa kool nya dia. Padahal dia cuma expert bidang dia dan tak well-versed pun tentang bidang kita, semestinya dia pun rasa bidang kita kool apa. Itulah, apa yang kita tahu ni cuma setitis air je dari lautan tak bertepi. Bila belajar pelbagai bidang sekaligus, baru tahu yang kita hanyalah sekerdil-kerdil makhluk atas muka bumi. Kecil sangat.

Unik okay file yang dia bagi

Akhir sekali, saya masih terbayang2 sesi penceramah pada slot petang selasa. Saya ni kalau dah mengantuk, tak boleh tahan2, mesti rasa nak humban kepala. Tapi punyalah kuat penangan penceramah tersebut, saya dari mengantuk bagai nak rak (dah sesi dia waktu petang), terus hilang mengantuk dan penat! Serius melayang. Even boleh rasa mata saya jegil sampai ke sudah. 2 jam bagaikan 2 minit, lepas break setengah jam, sambung balik 2 jam, saya rasa nak suruh dia sambung lagi! I've never encountered this kind of penceramah before. Eh, paling kurang punya fun pun penceramah tu, kita mesti penat nak dengar dia bercakap berjam-jam kan. Tapi, beliau boleh buat saya jadi ketagih pula nak dengar dia bercakap. Mungkin sebab beliau telah mengubah 180 darjah mindset saya. Totally.

Saturday, 25 May 2013

Bicara dua hati

Dalam minggu ni saya agak terkejut dengan perkembangan diri dan reaksi yang saya pamerkan pada sesetengah individu. Sehingga terpacul bermacam jenis persoalan 'Apa yang dah berlaku?', 'Betul ke saya yang bercakap tadi?', 'Kenapa saya jadi begini?', 'Saya dah tersilap makan ubat ke?' Haha boleh pulak salahkan ubat padahal saya tak ambil apa-apa jenis kapsul pun. Saya tak tahu kenapa perkara ini terjadi dengan begitu pantas sehingga saya tak boleh undur ke belakang. Risau, takut saya jatuh terjelepuk seperti dulu dan mulalah saya buat perangai menghilangkan diri untuk rawat luka seorang diri. Tapi entahlah, kali ini macam ada tangan tolak badan saya terus ke depan. Saya nak slow down dengan tekan brek berkali-kali pun dah tak berfungsi.

Banyak perkara yang saya belajar dari beliau dalam sesingkat masa. Alhamdulillah, orang yang baik sememangnya akan duplicate nilai yang baik2 saja dari diri kita tanpa langsung dia sedar. Senang sangat dengan mereka yang ini. Moga-moga Allah pelihara hidup mereka. Amin.

Tuesday, 14 May 2013

Kisah rawak

  1. Setiap kali naik flight, kalau tak merasa motion sickness itu maknanya saya dah jadi mutant umpama Wolverine yang terperangkap dalam badan Cinderella. Ajaib, get it?
  2. Menunggu selama 2 jam dengan tumit 3 inci adalah tidak menyenangkan, nasib kuih dorayaki tolong cover rasa tidak senang itu.
  3. Gambar warp effect kami boleh jadi juara antara juara. Buruk dan rare. Umar yang mulakan, Nana tukang tambah, saya menyibuk, Naim tamatkan dengan rupa serius dah macam kembar Megamind.
  4. Umar kalau dia bersungguh sikit, mesti boleh celen Mat Lutfi. Senak perut okay tengok video sengal dia dan rakan2. Cuma itulah, Umar dia tak suka exposure sangat.
  5. Mencari kasut yang sesuai untuk kaki saya terutama untuk kegunaan masa tertentu adalah lebih sukar dari mencari jodoh (?).
  6. Isu jodoh sangat sensitif sekarang ni, ada banyak hujan dalam hati lately. Jaga-jaga.
  7. Tahu lah saya bahawa saya sangat enjoy dengan kedudukan tinggi berbanding adik-adik yang menghidapi acrophobia. Fair lah kan, diorang takde motion sickness.
  8. Tapi, bungee jumping punya task gila scary kot.
  9. Bila dah bertambah usia, saya rasa saya dah tak takut banyak perkara. Kecuali hati yang direnyuk.
  10. Menjadi spiderman sekali seumur hidup pun cukup lah. Tercabut segala kerongsang hah. Nasib tak tertanggal tudung je.
  11. Suara menjerit saya ni tenggelam sangat, padahal dah sampai volume 100.
  12. Kesian Ali tak dapat join sekali. 
  13. Naim kata kalau boleh dapat tempat parking on the spot tu maksudnya luck tahap karma punya tinggi. Dahsyat, lagi dahsyat bila tak ingat kereta park kat mana. 
  14. Saya bukan peminat superheroes, tak layan sangat batman, superman, spiderman, keluang man dan segala kerabat mereka, kecuali ..... Iron Man. Fun okay!
  15. Saya masih lagi menyesal tak sudah bila saya berkeputusan tak jadi beli baju kurung kelabu ala-ala corak batik tapi kosong separuh entah ceruk mana saya nak cari mak cik tuuuuuu. Nana pun naik bosan dengar saya membebel. Moral of the story, kalau rasa nak beli, berkenan sangat, beli je. Dalam dunia ni, nasib baik je kalau boleh jumpa LAGI yang kita betul2 berkenan. 
  16. Apa laaa ex student pun tak tahu Pejabat bendahari zon 16. Penat berputar-putar. Tapi memang dulu saya jarang sangat melepak di area Ptar1. Fakulti saya nun jauh atas bukit.
  17. Rasanya dah berkurun semenjak the last time saya letak lagu dalam blog. Budak2 sangat masa tu. Ohh sekarang nak kembali budak2 ke macam mana?
  18. Ada tiga perkara yang saya terkilan ia tidak tertulis dalam buku takdir saya - jejak ke kedai buku, aquaria dan sejambak roti. 
  19. So yeah, saya ada banyak thoughts yang tidak tersusun.

Friday, 10 May 2013

Menjadi diri #2

Dalam dunia ni, hanya beberapa orang sahaja yang mampu menjadikan diri saya berfungsi pada laras yang betul. Adik2 mampu membuatkan saya ketawa tanpa batas sehingga menghasilkan bunyi octave yang tingggi, adakala saya bercakap dengan kadar 5000 perkataan sejam hanya behenti di selang 0.5 saat, saya menegur hampir semua perkara yang ada di sekeliling ketika bersama mereka, saya cuba berlawak jenaka berulang kali walaupun mereka hanya ketawa dengan lawak tak jadi saya, saya tidak malu melakukan perkara2 gila bersama mereka dan saya menjadi diri yang saya idam-idamkan. Apakah ada wujud seseorang yang lain yang mampu melaraskan fungsi diri saya yang begitu?

Tuesday, 7 May 2013

Hakikat hidup


*senyum nipis*

Ini pertama kali dalam hidup saya jumpa scene drama yang dijendelakan sepenuhnya dari dunia realiti. Saya terkedu campur terpinga, Cha Seung Jo seolah-olah jadi mesin tukang translate apa yang bergema dalam kotak jiwa saya selama ni. Tiba-tiba rasa nak bagi standing ovation depan dia. Bukan sebab lakonan, tapi sebab menjelaskan sesuatu yang tak ramai orang faham. Bapa dia pun saya nak kalung bunga, sebab dah hentakkan kepala saya pada jendela realiti.

Monday, 6 May 2013

Biasan cermin hati

Saya percaya bahawa rupa kita boleh jadi biasan cermin hati kita. Berhabuk atau retak atau jelas, adakala boleh tertera pada raut wajah. Kalau ikut istilah biasa kita guna, 'muka jernih' untuk yang baik2 dan muka 'agak keruh' untuk yang kurang baik. Muka jernih, keruh ni langsung tak bersangkut paut dengan tahap kecantikan dan kekacakan seseorang ye. Nehi sama sekali. Tapi Allah pasti bagi bonus 'cantik' atau 'kacak' pada mereka yang jernih jiwanya.

Saya tidaklah expert 'baca' muka orang, nama pun mata kurang ilmu, jadi sikit2 saja lah. Tapi sebenarnya bukan dari mata je kita boleh nilai, dari mata hati pun boleh. Lebih kurang istilah 'sejuk mata memandang'. Tengok dia, rasa senang tenang dan dia tengok kita pun tanpa apa-apa prejudis (walaupun kita serba kurang). Jarang boleh jumpa orang begini. Yang golongan kita tengok dia rasa senang, mungkin biasa kita jumpa tapi golongan yang ada dua2 sekali tu paling minimalis dan terhad. Rare, sebab mereka di kalangan limited edition.

Kerana kita tetap ada kelemahan masing2 jadi tentulah cermin yang jelas sepenuhnya itu milik para Nabi. Kita yang serba kekurangan ni pasti ada yang berhabuk, retak atau pecah. Namun, cermin yang berhabuk masih boleh disapu buang habuk2 nya, cermin yang retak mungkin boleh tampal dengan sellotape dan cermin yang pecah mungkin boleh guna gam uhu untuk cantumkan semula. Boleh diperbaiki, dan masih ada masa lagi sebelum kita terikat mati... Insha Allah.


PS-Kalau bab baca body language, mungkin expert sikit (please excuse my bongkak-ness). Kelebihan introvert, dia banyak memerhati dari bercakap ;)

Doa yang diaminkan malaikat

Pertama kali mengundi walaupun kali yang lepas dah layak tapi kerap bertangguh sampaikan akhir tahun lepas baru jejak kaki untuk mendaftar. Okay lah kan dari tak daftar langsung.

Orang tunjuk jari, saya tunjuk nombor jelah hehe

Saya pergi bersama parents dan adik lelaki. Mak dan ayah di saluran 2, saya dan Naim di saluran 3. Mak ayah 2 minit beratur terus boleh mengundi, saya dan Naim 2 jam beratur sampai sesak nafas terasa baru boleh kena calit dakwat. Tak expect pulak saluran 3 ni ramai pemuda pemudi. Kalau tahu, saya bawa satu rak buku untuk baca sambil beratur (over hahh). Takde lah  suffocate sangat akibat lama menunggu bersama gerombolan manusia.

Saya tak berhasrat mengulas panjang tentang keputusan PRU kali ni. Saya pun jenis kurang cakna sikit soal politik, sekadar baca sepintas lalu. Cuma satu doa saya, walau siapa pun yang meneraju negara kita, saya harap negeri saya kekal begini. Kekal sahaja. Kerana semenjak dari kecil, saya dah terbiasa dengan suasana begini. Dan alhamdulillah, malaikat amin kan doa2  kami dan Allah izinkan ianya terjadi. Mana-mana doa yang belum diaminkan lagi, mungkin ada hikmahnya..

Wednesday, 1 May 2013

Terpencil dan istimewa

Ada sesetengah orang, dia tak perlu usaha dengan sangat, dia boleh dapat sesuatu dengan mudah. Dan ada yang lain, dia usaha bagai nak rak sekali pun, sampai ke sudah dia tak dapat apa-apa. Kita, mudah sangat nak bandingkan dua kategori ni. Tapi kita tak nampak behind the scene dia, terutama mereka yang boleh dapat sesuatu (kononnya) dengan mudah. Mungkin di mata engkau je nampak dia mudah segala-galanya, walhal engkau tak nampak benda lain yang dia susah tapi engkau dapat dengan mudah.

Rezeki namanya tu. Dan aturan rezeki Dia sangat terpencil dan istimewa. Kenapa terpencil? Sebab sebelum nya kita tak pernah tahu pun kewujudan ia, di mana dan bila kita boleh sampai ke 'tempat' tersebut. Tiada satu radar pun dalam dunia ni yang boleh mengesan lokasi tempat tersebut. Kita cuma menurut akur pada peta panduan yang Dia bagi. Kalau yang rebel, mungkin habis koyak rabak peta tu. Kalau yang pasrah, mungkin lunyai lah sikit kena tompok air mata. Dan kalau yang redha dan sabar, mungkin dia laminate terus peta yang dia dapat.  

Yang pastinya, kita semua ada tempat terpencil dan panduan masing-masing. Beza, lain, tak sama. Sebab tu jangan bandingkan. Satu masa dan ketika, bila kita tiba di sana, kita akan faham kenapa Allah hadiahkan tempat tu kepada kita dan bukan nya orang lain...

Mohon perlindungan dari Allah

Ada satu perkara yang saya sangat sangat sangat hairan dengan kelompok orang Melayu kita.

1.cemburu, 2. dengki, dan 3. busuk hati.

Okay, 3 points di situ adalah ikut turutan tapi berada bawah topik yang sama. Yang mana, cemburu boleh jadi langkah pertama, diikuti dengan sifat dengki dan akhirnya membusukkan segenap organ hati. Cemburu biasanya boleh jadi in a positive way, so kalau dia take it positively memang takkan terjebak dengan langkah kedua. Contohnya, dia cemburu dengan kejayaan seseorang dan dia juga mahu berjaya, then dia akan cuba usaha sungguh-sungguh untuk capai kejayaan seperti orang yang dicemburuinya. Ini yang dikatakan cemburu yang menggalakkan kita berubah menjadi lebih baik. Bagus lah kan, cemburu yang macam ni.

Yang jadi masalahnya, bila cemburu tu bertukar ke arah negatif dan diadun pula dengan hasutan syaitan, habislah terjebak dengan kancah kedengkian (?). Segala benda yang kawan tu buat, serba serbi tak kena. Engkau tak senang duduk, bila dia senang. Engkau tak senang hati, tengok dia tenang. Dah jadi makhluk serba kepanasan. Kalau boleh nampak side effect kedengkian tersebut, habis satu badan kau boleh nampak ada keluar asap dari liang roma. Punya la membara kan.

Tapi dengki ni kalau tak teruk sangat, mungkin takkan turun ke tangga ketiga. Setakat mengata belakang, mengumpat, melaser depan2, boleh nampak dah unsur2 dengki tersebut. Yang jadi bahaya nya bila sampai ke tahap busuk hati. Kena yang ni, saya harap sempat lah kiranya engkau bertaubat sebelum masuk alam baqa'. Dahla badan kita memang akan membusuk bila mati nanti, dah tak pasal2 hati kau busuk dulu sebelum kau mati. Yang dikatakan sampai ke tahap busuk hati ni, bila mana dia melakukan perbuatan jahat dan kejam terhadap orang yang didengkinya.

Saya dulu susah juga nak percaya benda2 pukau, sihir, bomoh segala. Bila tengok drama2 Melayu pun, memang tak percaya yang benda2 tu boleh berlaku in real life. Tapi bila dengar sendiri pengalaman sesetengah orang yang kena 'buatan orang', terkedu seketika. Terdetik dalam hati ya Allah, sampai macam tu sekali? Dahsyat sungguh akibat nya. Harap2 kita tak tergolong di kalangan mereka yang menganiaya mereka yang lain. Dan moga2 Allah lindung kita dari segala kejahatan jin dan manusia...

PS-Saya percaya orang yang KUKUH amalan baik nya, sama sekali tidak akan membiarkan rasa2 negatif membaluti hati nya. Allahu'alim..