Thursday, 29 August 2013

26























  1.  


  2. Masa terlalu begitu pantas berlalu. Sehingga ke detik ini, baru saya sedar angka 26 itu banyak. Banyak tanggungjawab, banyak amanah, banyak khilaf, banyak dosa yang belum dilangsaikan hutang nya. Dan banyak juga ruang-ruang kosong yang disia-siakan. Kalau begini lah kosong nya buku amalan saya di kitab Raqib sepanjang 26 tahun ini, buku apa lagi yang mampu saya persembahkan?

Sunday, 25 August 2013

Beku

Hari ni hari paling paling paling paling gloomy rasanya. Gloomy bukan dari segi sedih sangat ke apa, tapi gloomy tahap takde perasaan nak hidup sebagai manusia. Terasa bagai nak letak jawatan hidup manusia, boleh? Okay, takde motif. Serba tak kena sangat hari ni, nak buat apa pun rasa tak bersemangat langsung. Sebelum ni memang semangat tak pernah membuak-buak, tapi kali ni dah jatuh paras beku.

Saturday, 24 August 2013

Mujarab bacaan solat

Saya sentiasa percaya dengan mujarab bacaan solat. Mereka yang menjaga solat, insha Allah diberi kekuatan untuk melawan amarah, untuk memadam api marah. Kalau pun kita masih lagi tidak dapat mengawal emosi biarpun solat penuh 5 waktu siap topup dengan solat sunat lagi, itu ada kemungkinan kita curang dalam solat. Ya, curang. Berdepan dengan Allah, tapi di belakang fikiran penuh dengan perkara-perkara dunia. Melafaz kalimah-kalimah suci, tapi di sudut hati tidak terkesan dengan kalimah tersebut. Hati penuh dipagari dengan tembok besi, nak tembus masuk satu ayat pun susah. Dah tu macam mana nak jadi kuat lawan ego, lawan marah kalau 'senjata' pun takde? #peringatanuntukdiri

Drama Melayu

Saya bukan lah penggemar drama Melayu, filem Melayu apatah lagi. Sekadar tengok untuk suka2 tu okay lah, untuk masuk top list fav drama / film memang jauh panggung dari tv (?).Seingat saya cuma 3 filem Melayu sahaja yang mampu menduduki carta top fav saya iaitu filem Sepi, Aku Tak Bodoh dan Nur Kasih. Manakala drama pula, the one and only Nur Kasih.

Cuma saya baru perasan yang kebanyakan drama Melayu yang saya tergerak nak follow ialah drama yang mana Tizz Zaqyah selaku heroin drama. Tahun ni boleh kata pecah rekod jugak sebab saya download lebih 3 drama Melayu, termasuk Cinta Jangan Pergi, Sebenarnya Saya Isteri Dia dan terbaru Jodoh Itu Milik Kita. See? Bukan ke jelas lagi tertera ketiga2 drama tersebut Tizz berlakon sebagai watak utama. Dan ketiga2 nya mempunyai satu persamaan ketara : arranged marriage. Even Nur Kasih the one and only saya pun mempunyai tema yang sama. Dah memang trend drama sekarang ke buat drama kahwin2 ni? Atau drama2 ni memang sengaja nak perli saya? Haha siapa yang makan coklat, dia la terasa pahitnya.

Friday, 16 August 2013

Real love

Seperti biasa, setiap kali Umar pulang ke rumah (cuti hari raya baru ni) saya akan bising2 tanya dia any english movies yang dia recommend. Sebab setiap kali pun, Umar akan recommend movies yang kena dengan taste saya.


Cuma ada satu perkara yang saya terkilan ia tidak diselitkan dalam movie tersebut. Iaitu scene selepas mommy David meninggalkan David di dalam hutan bersama Teddy. Saya tertunggu-tunggu scene mommy David pulang ke rumah, scene mommy dia melalui hidup sehari-hari selepas kehilangan David. Itu sahaja yang lacking, yang lain perfect. Terutama the fact that David menjadi real boy, tanpa dia sedari throughout the journey of becoming a real boy.

Thursday, 15 August 2013

Pakej rezeki

Ada dua jenis pakej rezeki yang melimpah-ruah Allah beri pada seseorang. Samada dalam bentuk pakej hadiah 'penginapan-sepuluh-hari-sepuluh-malam-di-suite-paling-mahal' atau dugaan 'sehingga-menimbulkan-riak-dan-semakin-bakhil'. Saya taknak query pakej dugaan, sebab ia lebih kepada isu dalaman, yang mana Allah sahaja berhak menghakimi. Cuma bila saya mentioned rezeki melimpah-ruah untuk pakej hadiah, saya betul2 maksudkan rezeki yang melimpah-limpah. Rezeki 10 in 1, semua datang sekaligus. 'Mega sales' tak putus2 untuk dia.

Tapi...

Ada kita tanya apakah hadiah penginapan 10 hari 10 malam tersebut mententeramkan dan membahagiakan empunya diri?

Buat apa tanya kan,
orang gila je tak gembira dengan penginapan suite paling mahal.

Dan...

Ada kita tanya apakah amalan-amalan yang mereka lakukan dapat menarik perhatian kerajaan langit sehingga diberi percuma segala kemudahan dunia?

Buat apa tanya kan,
penginapan di kubur hanya lah seluas 6 kaki 4.

Monday, 12 August 2013

Tentang Diya

Disclaimer : Entri ini bakal dijadikan profile di sidebar untuk rujukan (bajet okeh perempuan ini)

  1. Diya ialah sebahagian dari nama sebenar saya, bukan nama penuh. Hanya nama timangan di laman maya. Manakala di luar maya, saya lebih dikenali dengan nama Nadia. 
  2. Uzayr ialah nama peneman 'Diya', bukan nama ayah. Saya mula menambahkan nama samaran Uzayr sekitar bulan November 2012.
  3. Saya lahir tahun 1987 dan makin menghampiri usia mati.
  4. Ya, saya telah bekerja.
  5. Tidak, saya belum berkahwin.
  6.  Saya menulis blog telah agak sekian lama. Ada banyak perbezaan antara TD versi pertama dan sekarang. Salah satunya, saya tidak lagi berhajat memuat naik gambar2 bercirikan atau bermotifkan manusia (?)
  7. Apatah lagi, gambar diri sendiri.
  8. Saya ada penyakit 'misteri' iaitu penyakit suka-menjadi-misteri haha.

Saturday, 10 August 2013

Aura tersembunyi

Ada sesetengah orang, dia dianugerahkan dengan satu kelebihan yang kita panggil sebagai 'aura'. Dengan sesiapa pun dia boleh berbual sakan, tak kira lah dengan orang yang dia jumpa dekat stesen bas sekalipun. Kira semua orang yang dia tegur, semua rasa selesa dengan dia. Tapi ada beza antara yang ramah dan banyak cakap.

Orang yang peramah, dia akan sentiasa make sure berlakunya two-way communication. Bukan dia sorang je pung pang pung pang, tak bagi can orang bercakap. Dan nak cam orang tu jenis ramah ke tak, tengok cara dia tanya soalan. Soalan yang dia utarakan MESTI membuatkan pihak kedua dapat hurai dengan panjang lebar. Meaning that, orang pendiam pun boleh bercakap banyak bila dengan mereka yang ramah. Kalau spesis yang banyak cakap, emmmm masak lah nak layan dia sorang. Habis yang biasanya peramah, boleh jadi pendiam pulak tiba2 bila communicate dengan dia. Yang jenis banyak cakap ni pulak selalunya dia tak bertanya sangat, dia akan tanya kita soalan simple je. Sebab dia ada banyak benda nak cerita pasal diri dia, atau pasal yang berlaku pada diri dia, atau apa-apa yang berada di sekeliling dia. Saya memang cepat muak dengan yang jenis banyak cakap. Malas nak layan, huhu.

Saya pulak jenis special case. Hanya dengan sesetengah orang je boleh get long. Dan kalau seseorang tu (which is sangat rare hanya sorang dua je yang wujud setakat hidup ni, selain family), boleh buat saya banyak bercakap tak henti bertanya soalan, ketahuilah bahawasanya anda adalah istimewa dan mempunyai aura yang kuat. Saya agak 'memilih' kot atau dalam erti kata lain saya kurang berminat ambil tahu hal orang (jadi, kadang2 terpaksa paksa diri supaya ambil tahu sikit2 huhu). Cuma selective person sahaja yang mampu membuatkan saya curious untuk ambil tahu hal dia...

PS-Penat melampau buat open house setiap kali pun. Tapi makan tetap lajuuuu hihi

Thursday, 8 August 2013

Salam aidilfitri

 

Hari raya pertama kali ini agak special sikit sebab tertumpu pada majlis suasana baru untuk kami sekeluarga. Walaupun hanya bertunang, penat tu terasa jugak lah. Dan walaupun hanya bertunang, kemeriahan terasa seperti majlis kahwin pun ada. Mungkin sebab ramai saudara mara yang ikut bersama. Itu pun baru sesuku yang datang, tapi cecah 9 buah kereta berderet ikut belakang.

---

Saya tak tahu entah berapa juta kali emak mengutarakan kenyataan setiap kali mak pening kepala dengan urusan pertunangan

"Allah dah susun elok, bagi Naim settle bertunang dulu. Lepas tu, kakak pulak."

Hidup saya bukan fairytale. Tidak pernah wujud perkataan 'fairytale' dalam kamus hidup. Hanya perkataan 'realiti' sahaja di setiap muka. Saya bukan Cinderella, Snow White atau Aurora. Diselubung kesukaran selama hidup tapi tiba-tiba muncul ajaib mengetuk pintu. Sangat tidak masuk akal. Nonsense.

Saya dah putus angan, saya dah tawar hati. Ikut lah Allah nak buat apa pun.

Friday, 2 August 2013

Kesan menulis dan bercerita

Interesting facts by Infographics

Okay, sekarang saya dah faham kenapa saya mudah lupa kebanyakan peristiwa yang telah lepas. Saya akui saya susah nak ingat kebanyakan perkara lalu (tapi for very certain random events saya ingat dengan sangat terperinci). Sebab? Saya jarang bercerita! I'm not a good storyteller, serius macam itik bercakap. Takde motif, plot berterabur, kadang2 bercerita secara backward (ending dulu baru intro), stutter sampai berpuluh kali, senang cerita memang tak layak masuk pertandingan bercerita darjah dua.

Yang sedikit sebanyak menyelamatkan kepupusan memori saya ni adalah menulis. Itu pun, dah lama tinggal menulis secara manual. Menaip dan menulis manual ada beza ye. Tapi, at least sekali sekala dapat lah asah sikit sistem otak saya. Alhamdulillah, Tuhan tak jadikan saya jenis yang kekok dengan perkataan. Kalau tak, baik kau bertapa dalam laut je lah diya. Pergi communicate dengan ikan duyung lagi bagus.

Untuk TD versi kedua, saya memang memilih tidak bercerita secara terperinci berbanding TD versi pertama dulu. Pertambahan usia buat saya rasa adalah lebih baik tidak 'diseksa' ingatan pada perkara-perkara yang secara luaran sahaja kelihatan mengujakan...

Selamat ulangtahun TD 2.0

Saya baru perasan bila baca semula entri2 yang lepas, hampir genap setahun TD 2.0 beroperasi, iaitu awal Ramadhan yang lepas. Tapi sebenarnya saya mula menulis 'diari-berciri-dewasa-jiwa-jiwa' ni dekat tumblr dulu. Pulun rajin update sebab agak lama saya berawan kertas sahaja. TD versi pertama dah lama ditamatkan kontrak, tu yang tiba2 banyak lepas kata. Dalam 2-3 bulan menulis di tumblr, terasa tumblr tak sesuai untuk diari jiwa-jiwa. Memang sejak azali saya ditakdirkan dengan blogspot. Dan saya dapat rasa blogspot akan kekal sebagai platform utama saya menulis untuk jangka masa yang lama. Dah serasi orang kata. Tak dapat dipisahkan.

Itu yang saya wujudkan TD 2.0, untuk sesekali meluah rasa walaupun tidak secara terus, dan berlapik-lapik tak kisah lah. Bukan ada yang hadap sangat blog saya ni. Saya tulis, saya sendiri baca pun dah cukup hehe.