Sunday, 24 November 2013

Untuk mereka yang sabar

Selain dari menahan amarah, TIDAK bercerita tentang kesusahan / kesulitan / kesakitan adalah termasuk dalam kategori sabar. Dan saya rasa sabar kategori ini adalah sabar tahap tertinggi. Yang mana mungkin hanya orang tertentu sahaja memiliki sabar begini. Saya memang jauh lagi untuk capai ke tahap sabar yang ini. Terlalu jauh. Saya betul respect orang yang melalui saat2 kesukaran yang maha dahsyat, dan dia punya hak untuk mengadu sakit, merintih dalam perit tapi dia pilih hanya Allah tempat mengadu. Allahuakbar. May Allah bless this kind of person.

Tapi adakalanya saya memilih untuk bercerita bukan kerana saya tidak akur dengan kehendak takdir, bukan kerana saya melawan ketentuan Nya, saya bercerita hanya lah semata-mata untuk unleash all those negative feelings supaya saya cepat2 kembali ke alam nyata.

Kadang2 kita whining bukan sebab takdir, tapi sebab situasi yang berlaku pada masa itu sahaja. Ya, pada masa itu sahaja. Bila situasi berubah, masa berjalan, kita pun akan move on dan lupakan yang telah berlalu. Cuma tak dinafikan saya ada juga mengharap situasi 'boleh' totally berubah suatu masa nanti, tapi saya dah 'lali' dengan percaturan Dia. Allah memang takkan ubah situasi, selagi kita tak ubah hati sendiri.

PS-Perjalanan 'membukukan' kata dah berhenti sesuku jalan (tak sampai suku pun rasanya). Saya dah serabut dengan permulaan semester, ditambah dengan kursus nanti. Eh, istiqamah ni memang susah gila kan (=,=)

Saturday, 16 November 2013

Digital vs manual


Saya dah lama berkeinginan untuk 'membukukan' kata-kata yang telah terkumpul. Jarang sangat ilham yang datang dialirkan melalui tulisan tangan, kebanyakannya ditaip dan disimpan terus di dalam blog. Agak kurang sentimental di situ. Memang boleh terasa perbezaan ketara antara menulis dan menaip.

Harapnya saya gigih mengisi penuh buku tersebut. Dan saya takde lah sampai nak tulis semuaaa yang saya taip di AK dan TD. Bertahun-tahun pun tak habis. Cuma selected phrases je saya ambil, terutama yang berkait rapat dengan diri saya dan yang saya mahu ulang baca berkali-kali.

Satu buku untuk catatan saya dari blog.
Satu lagi untuk quotes / info yang saya petik dari blog / tumblr / filem / drama.

Thursday, 14 November 2013

Upacara baling topi

Naim dan topinya,

Alhamdulillah selamat sampai ke kampung halaman setelah diduga dengan bermacam bentuk pancaroba. Rasanya perjalanan musafir kali ni paling banyak liku-liku. Mungkin Allah nak jentik sikit dengan peringatan supaya tak dibawa arus kelalaian. Dan alhamdulillah juga untuk majlis tamat pengajian Naim dan Umar (sekaligus dalam satu minggu, nasib hari lain2). Moga urusan mereka dipermudahkan di masa2 akan datang. Insha Allah..

Friday, 8 November 2013

Rewind button

Ini pertama kali dalam hidup saya menggagau cari rewind button. Ya Allah, masa tu serius macam tak boleh terima hakikat dengan apa yang berlaku depan mata. Sampai nak menangis pun tak keluar air mata, dalaman dah kacau bilau dengan terkesima terpana habis semua cukup pakej sekaligus. Hampir 5 minit juga saya mengharap apa yang berlaku boleh diundur atau khayalan semata-mata.

Tapi selepas beberapa ketika, alhamdulillah dalaman saya slowly boleh bertolak ansur menerima hakikat kejadian. Masa tu baru sedar bila Allah kata kun fayakun, maka jadi lah ia. Dan masa tu juga saya sedar yang kita manusia ni sangat sangat vulnerable. Betapa kita cuba mengelak sekalipun, kalau Allah dah takdirkan tetap akan kena lalui juga. Sebab memang bukan kita yang pegang remote control hidup...

Thursday, 7 November 2013

Gunung dan laut #3

  1. Saya dah agak lama tak demam tapi lepas balik bercuti terus je diserang jangkitan kuman dari ulcer dalam mulut. Memang tak selesa nak makan apa2 sepanjang di Langkawi. Tapi makan tetap makan, biarpun sengsara.
  2. Borong ceklat tak ingat dunia kali ni. Kali lepas takat 2-3 ketul je. Kali ni sampai 2-3 beg, hahh ambik.
  3. Mula la tersenget-senget bahu mengendong segala bagasi.
  4. Saya baru perasan baju yang saya beli akan lebih cenderung kepada warna ceklat atau purple. Kalau tak ceklat, purple. Tak purple, ceklat. Serius takde variasi.
  5. Tema percutian kali ini boleh la diberi nama sebagai 'Penantian itu satu penyeksaan' haha.
  6. Kebanyakan gambar Umar yang ambil, yang gambar tak berapa seni sangat tu saya yang shoot. Serius takde urge sangat nak ambil gambar, nasib lah ada si Umar
  7. Alhamdulillah tercapai juga impian ke-22 saya iaitu melawat tempat akuarium besar. Hehe simple je impian saya tapi banyakkkk.