Tuesday, 27 May 2014

Misi mencari Tuhan

Antara peristiwa yang paling ajaib pernah berlaku dalam sejarah manusia, ialah peristiwa israk mikraj Nabi Muhammad s.a.w. Sebelum ini, saya hanya terkesan dengan kisah ini secara general sahaja, tetapi bila saya baca semula kisah Baginda s.a.w diangkat ke langit, melihat seluruh isinya kerajaan Yang Maha Esa, terasa diri ini terlalu kerdil untuk mempunyai hanya secebis hasrat bertemu dengan Nya.

Antara kesemua lapisan langit yang Baginda s.a.w saksikan, saya sangat terkesan dengan di sebalik tabir lapisan langit keenam di mana Baginda melihat umat nya seramai 70,000 orang yang masuk syurga tanpa dihisab. Diulangi ye, tanpa dihisab! Ya Allah, alangkah bertuahnya mereka yang diberi keistimewaan yang teramat hebat itu. Entah apa la nasib kita yang selebihnya ini ...

PS-Adakala dengan hanya sepotong ayat sahaja, mampu mecantumkan kembali sekeping hati yang telah lama berderai. Jangan lupa akan kuasa Dia yang memegang hati-hati ini,

Friday, 16 May 2014

Kerana ini takdir Nya,


Semalam kami buat operasi menyiapkan doorgifts secara besar-besaran. Sebelum ni pun dah buat sikit2, kali ni je kami buat dalam kuantiti yang banyak sekaligus. Saya kurang minat nak buat benda2 'halus' ni, tapi kena menghadap jugakla untuk mempercepatkan proses. Untuk majlis saya (yang entah bila) nanti, memang takde nya menempel riben begini, beli kotak yang siap beriben terus lagi senang. Tak perlu menempel bagai. Mak saya pula entah berapa kali buat statement 'boleh-simpan-untuk-majlis-kakak-nanti' kalau ada lebih doorgifts. Tapi saya tak rasa akan ada lebih kalau berduyun-duyun orang datang nanti since ni kali pertama majlis besar-besaran keluarga kami.

Sebelum ni saya stressed out jugak bila mengenangkan situasi adik kahwin dulu ni adalah sesuatu yang semestinya akan jadi 'topik hangat' masa majlis nanti. Tapi sebenarnya bila orang tanya soalan-soalan cepumas tu, saya takde lah terasa offended ke apa, malah takde rasa apa pun. Serius, takde sakit hati ke apa. Biasanya saya senyum je dengan soalan-soalan mereka. Saya cuma stressed out bila mengenangkan saya dalam posisi kena malayan ramai manusia sekaligus masa hari tu nanti. Malas okay, malas! Haha.

Monday, 12 May 2014

Bukan peminat gajet telah tumpas akhirnya

Haha saya ingatkan saya boleh bertahan hingga 10 tahun lagi ke, tapi akhirnya saya tumpas juga dengan godaan keperluan. Saya beli bukan sebab minat, tapi untuk senang nak berurusan. Susah pulak bila kita jauh ketinggalan. Update events pun dapat tahu lambat. Jadi, saya terpaksa akur dengan perkembangan dunia terkini. Ikutkan hati, saya suka konsep handphone dalam camera, bukan camera dalam handphone (maksudnya, features utama dia adalah digital camera). Tapi teknologi phone dalam camera ni belum lagi wujud di Malaysia (ke dah wujud?). Kita tunggu dan lihat tahun bila dia akan wujud.

Bumi kenyalang

Ini pertama kali dalam hidup, kami menggunakan khidmat tourist guide, which is rasanya akan jadi yang terakhir kali jugak. Sebenarnya, konsep yang kami mahu cuma PEMANDU-pelancong, bukannya pemandu-dan-isteri-duduk-makan-bersama-dan-menyesakkan-lagi-keadaan. Serius tak boleh terima. Awkward gila kot. Tak selesa nak huha-huha dengan family bila ada orang asing (saya memang spesis susah nak bermesra alam)

Okay, apa pun, ada dua benda yang buat saya boleh terima ketegangan suasana bila ke sana. Pertama, kek lapis. Sungguh rambang mata bila nampak pelbagai jenis kek lapis, dah la masa pergi kedai kek tu baru lepas makan. Jadi bila try makan apa-apa jenis kek pun, rasa sama je. Cuma ada lah kek lapis yang stand out, salah satu nya kek Awan Dania. Naim ber-ia nak beli, tengok-tengok dah sold out. Kecewa betul dia, sampai nak kirim dekat sepupu untuk bawa balik nanti. Saya pula grab je mana-mana kek lapis yang ada perkataan cheese dan coklat, hehe.

Kedua, kampung budaya. Ikutkan, dalam dua jugak nak masuk ke tak. Tapi dah alang-alang sampai, baik menapak je ke tempat landmark dia. Saya punya la imagine, dalam kampung budaya ni dia pamerkan rumah kecil2 je, sekali masukkkk, terpana okay!



Mula-mula masuk ke rumah Melayu, rileks lagi. Sebab dah biasa tengok rumah-rumah Melayu lama dalam cerita-cerita Hang tuah-hang jebat. Bila menapak ke rumah kaum Melanau dan Orang Ulu, saya dah cuak. Siapa boleh duduk dalam rumah setinggi alam dan berkayu-kayan-boleh-nampak-celah-celah-tanah ni?? Macam mana orang dulu-dulu boleh survive duduk dalam rumah macam tu? Ayah kata, diorang bina rumah tinggi-tinggi sebab nak elak binatang buas since dulu-dulu kan masih dalam dunia flora dan fauna. Saya ingatkan saya ni takde 'penyakit' acrophobia, tapi bila berjalan dalam rumah tu, tahu pulak cuak nya. Mungkin sebab saya pakai skirt dan wedges, jadi tak selesa nak melasak. Menyesal jugak pakai outfit serba keperempuanan ni, kalau tahu awal-awal kampung budaya ni agak adventurous, saya pakai baju sukan terus.

Kami tak masuk semua rumah, walaupun sebenarnya teringin nak explore banyak lagi. Dengan Nana yang tak berapa adventure, dengan Mak Ayah duduk tunggu lama kat luar sebab Mak penat nak berjalan masuk, dengan saya pakai outfit tak kena tema. Jadi, terpaksa lah keluar awal. Insha Allah ada rezeki, boleh ke sana lagi. 


PS-Kesian Ali tak dapat ikut sekali sebab ada periksa tengah tahun. Lain kali la ye. Datang dengan Umar pulak nanti.

Tuesday, 6 May 2014

Buku pilihan


Semenjak sekian lama, sempat juga make over bilik. Tak la sepenuhnya, cuma boleh kata 60 persen saya buat perubahan kedudukan perabot. Mencabar jugak nak fikir kedudukan yang sesuai, saya stuck dalam masa setengah jam bila tengok keadaan bilik semacam kena hurung puting beliung. Alhamdulillah bila buat satu-satu boleh juga siap dalam masa 3 jam.

Rak buku tu sebenarnya dua jenis yang berbeza. Saya gabung jadi satu. Jimat space punya pasal. Hopefully yang bahagian atas tu tak terhumban ke bawah. Saya tak letak buku dalam kuantiti yang banyak lah kat atas tu, yang bawah je saya sumbat buku dua line. Kebanyakan buku kat bahagian bawah rak tu novel-novel Nana zaman dahulu kala, budak tu gila novel jugak dulu. Sekarang je dah insaf sikit. Buku saya berapa kerat je, sebab saya bila masuk kedai buku sampai berjam-jam last2 tak tahu nak beli yang mana. Dan saya perasan, saya mudah untuk decide beli magazines dari beli buku. Majalah pilihan saya selalunya travel magazines, reader's digest atau pun national geographic. Buku pulak mostly buku-buku fakta yang bergambar.

Ada jugak rasa awkward bila dekat kaunter, saya bayar untuk buku-buku begitu berbanding perempuan-perempuan lain (yang lebih kurang sebaya) tunggu turn untuk bayar novel-novel pilihan mereka. Huhu.

Monday, 5 May 2014

Impian yang tertangguh

Masa cuti hari pekerja baru ni, Naim ajak pergi ke KL untuk cari barang hantaran. (Saya baru tahu dia jenis fussy gila. Sebelum ni, perasan jugak tapi kali ni memang obvious sifat fussy dia. Kalah perempuan). Since dia yang willing nak drive, saya on je lah. Ajak sekali Nana dan Ali. Dan sebelum bertolak tu, ada lah suggest kat dia nak pergi sana sini. Yang dah lama on my wishlist, nak pergi Aquaria. Nana bising kata dah pergi Underwater world kat Langkawi tu sama je lah dengan Aquaria KLCC.

Okay, fine.

Lepas tu, suggest nak daki bukit broga, Naim geleng kepala dengan statement ulang suara 'kalau nak pergi tempat pelik-pelik, pergi dengan suami je nanti'.

Okay, fine.

Suggest nak pergi muzium negara, taman negara, zoo negara apa semua, dia suruh pergi dengan bakal suami jugak. Kalau nak masuk hutan sangat, dia kata dia boleh tinggal tepi jalan (on the way ke KL) terus masuk dalam hutan belantara, boleh jumpa macam-macam jenis haiwan kat situ, lagi real katanya. Siap dengan pakej boleh jumpa dan mungkin kahwin terus dengan orang asli. Bila dah balik nanti, dia pickup semula kat tepi jalan. Sengal okay Naim ni.

---

Baru lepas skype dengan Umar tadi. Kurus banyak dah dia hoiii. Nampak beza bentuk muka, dari bulat kepada oval. Nak kena merantau jugak nampak gaya ni, baru boleh kurus mehehe.