Wednesday, 30 July 2014

Update hari raya

Saya masih lagi terpinga-pinga dengan kehadiran Syawal. Betul ke dah raya ni? Kenapa tiba-tiba je boleh raya ni? Eh pelik semacam je rasanya. Tiba-tiba solat hari raya, tiba-tiba selfie di pagi raya, tiba-tiba kena bagi duit raya, apakah saya masih lagi di planet Bumi? Haha serius terpinga-pinga. Dalam pada terpinga-pinga, makan tak ingat planet Bumi dah, Pagi raya pertama makan kuzi, bihun dan nasi hujan panas sekaligus, lepas pada tu pergi rumah sedara mara dah tak boleh nak telan apa. Surrender akhirnya.

Raya kedua slow down lah sikit sebab buat open house. Ramai juga yang datang walaupun ada yang tak diajak. Saja nak beraya la kot. Kena pulak masa kita buat open house, macam tahu-tahu je. Sampai habis dua periuk besar nasi arab. Sebelah petang baru berkumpul ramai-ramai dengan sedara mara belah Mak dan Ayah. Kami siap ada upacara main mercun. Kalau berkumpul sampai malam, memang akan buat 'pertandingan' mercun siapa lagi ganas. Saya bahagian penonton jelah. Dah tua-tua ni takda feeling nak join sekali. 

Alangkan dengar bunyi mercun pun nak tergolek jantung,
apatah lagi yang kena hurung bom tiap-tiap hari.

Pagi tadi keluar awal untuk ke majlis kahwin sepupu. Takut tersekat dalam jammed kononnya, tapi awal pagi okay je. Topik hangat setiap kali raya ialah isu jammed, jumpa mana-mana mesti tanya jalan jammed ke tak. Bila duduk sebelah Mak masa akad nikah diorang, mula la Mak jeling-jeling hasut-hasut saya. Tambah-tambah bila tok imam bagitahu kalau kahwin ni boleh dapat pahala 70 kali ganda bila solat bersama. Macam la saya tak tahu. Rasanya semua orang tahu kot pahala berganda kahwin ni. Dan bukan taknak grab all those pahala, siapa taknak pahala kan, cuma tak tahu kenapa masih takda feeling yang boleh buat saya yakin yang dia boleh terima saya seadanya dan saya boleh terima dia seadanya ...

PS-I'm not really a kid's person. Tapi semenjak dua menjak, jadi melayan pulak baby ke budak-budak. Nana pun pelik kenapa saya tiba-tiba offer nak pegang baby. Biasa buat tak tahu je. Eh saya pun terkejut. Mungkinkah naluri keibuan sedang meresap? *muntah.

Saturday, 26 July 2014

Penghujung Ramadhan

Pejam celik pejam celik, kita dah tiba ke penghujung Ramadhan. Rasa terpinga-pinga jugak nak sambut raya tahun ni. Macam takde mood pun ye (dalam pada takde mood, entah berapa ketul biskut raya saya dah telan  huhu). Sambutan raya tahun ni lebih kurang sama je dengan tahun-tahun yang lepas. Hari raya pertama di rumah datuk nenek, hari raya kedua insha Allah akan buat open house dan hari raya ketiga majlis kahwin sepupu. Yang muda belia cepat je sampai jodohnya, yang tua bangka ni entah bila nak settle down. Dalam pada taknak fikir, nak serah semua pada takdir Yang Esa, sekali sekala terfikir lah jugak sedikit sebanyak ermmm..

Tahun ni takde baju raya yang dirancang. Yang ada cuma jubah merah yang terbeli secara tidak dirancang di Langkawi sebelum ni, dan recycle je mana-mana baju yang jarang dipakai. Tudung pun sama, saya dah kena stop beli tudung pashmina sebab rasa macam malas nak belit pakai pashmina. Lagi selesa pakai tudung bawal. Kasut pulak tak jadi beli yang baru, guna je yang sedia ada. Walaupun pada asalnya ia tercabut tapak akibat kerap melasak ke sana ke mari, tapi sebab sayang nak beli baru, tampal je dengan gam uhu, ia kembali normal seperti sedia kala. Secara kesimpulannya, tahun ni tahun recycle sahaja. Dah tua lah katakan.

Friday, 18 July 2014

Ganti rugi

Antara jenis perangai yang paling saya rasa nak cekik-cekik ialah jenis yang suka membanding-bandingkan kehidupannya yang 'malang' dengan kehidupan 'bahagia' orang lain. Even jenis perempuan-kereta-peugot-memalukan-kaum pun jatuh nombor dua okay. Golongan sebegini patut ganti tempat rakyat Gaza, ataupun campak keluar negara dan ikat setengah hari duduk kat Palestin. Cuba bagi rasa sikit apa itu maknanya 'malang'.

Rakyat Gaza habis luka cedera, calar satu badan, ada diorang memekak mintak ganti rugi? Ada diorang banding-bandingkan kesengsaraan dengan kesenangan kita? Padahal diorang berhak teramat berhak untuk menuntut segala ganti rugi serta menimbangtara segala kesengsaraan mereka dengan kesenangan kita. Tapi ada diorang memekak? Tough gila kan jiwa mereka. Orang yang berjiwa hebat takde masa nak jenguk intai kehidupan orang lain semata-mata untuk merasakan diri dia adalah yang paling malang. Takde masa okay!

Kadang bila berhadapan dengan skrip kata makhluk yang suka membandingkan, saya tersenyum sinis dalam hati. Manusia memang clueless kan, Tuhan. Agak-agak masa di padang mahsyar nanti Engkau ulang tayang setiap inci kehidupan 'bahagia' kami di hadapan mereka yang 'malang' tersebut, apa agaknya reaksi mereka ye?

---

Allahuakbar, MH17 pula jadi sasaran. Terlalu banyak nyawa telah menjadi taruhan. Terlalu banyak hati yang berdarah merintih pilu. Hanya Allah sahaja yang lebih tahu...

Wednesday, 16 July 2014

Move on

Saya pernah tertanya-tanya kenapa begitu mudah manusia itu jatuh suka pada manusia yang lain? Okay, persoalan yang tak patut jadi persoalan pun tapi as usual kepala otak saya agak tak boleh blah sikit. Yang saya maksudkan manusia-manusia itu adalah yang berlawan jantina. Dan yang saya maksudkan jatuh suka itu bukan sekadar suka, tapi yang boleh menjuruskan ke arah ikatan seumur hidup. How do they decide on that? Saya nak decide pakai baju kurung warna apa tiap-tiap pagi pun kena bertafakur setengah jam depan almari. Dah bertafakur pun, boleh pulak tukar baju lain last minute. Saya ada masalah otak ke orang lain ada superpower?

Tambah-tambah spesis yang 'suka sama suka' sedangkan laki/bini diorang ada tercongok depan mata. Eh, kau ingat dia tunggul? Mungkin la saya tak faham naluri serta dugaan yang mereka lalui sebab saya belum kahwin. Atau mungkin saya tak faham yang setan suka aim orang yang dah kahwin dari orang bujang sebab dah sah-sah dia boleh runtuhkan masjid terus. Dan mungkin juga saya mempunyai masalah hormon yang mencantas unsur-unsur kasih sayang terhadap manusia berbanding terhadap kucing, arnab, panda dan haiwan-haiwan comel yang lain. Mungkin kah?

Saya pernah tanya Mak, macam mana orang lain senang je boleh decide nak kahwin? Mak jawab, macam yang kakak decide sebelum ni. Saya macam terkaku kejap. Ye, memang ada one time saya tak fikir apa and terus said yes. Saya setuju tanpa fikir panjang. Saya pun pelik juga. Tapi yang satu kali itu saya tak tahu samada hanya satu kali itu saja atau ada lagi kali kedua saya boleh decide tanpa fikir panjang. Saya memang tak boleh fikir lama-lama, nanti confirm tak jadi sebab otak saya suka putar belit everything. Jadi, kalau ada kali kedua tu nanti mungkin satu keajaiban yang tak terhingga. Dan Mak ada cakap, "Kalau dah jodoh, datang lah yang bentuk macam mana sekalipun, kita akan terima."

---

Ramadhan kali ini, Allah dah bagi jawapan apa yang saya pohonkan untuk sekian lama. Dua tahun, dua tahun saya membazir masa dan perasaan. Dan saya rasa cukup lah dengan dua tahun itu sahaja. Cukup lah.

Monday, 14 July 2014

Anak kucing saya #4

Anak-anak kucing yang lahir pada kali ni, yang paling kerap saya jenguk-jenguk, cuba sentuh-sentuh.  Mungkin sebab mak dia 'beroperasi' di dalam almari bilik saya. Tu yang setiap kali bangun sahur, balik kerja mesti nak tengok. Bila dah kerap jenguk, mula la makin rasa nak picit-picit. Geram overdose. Sampai rasa tak sabar nak tunggu dia membesar ke usia sebulan lebih. Sekarang baru dua minggu, bila dah sebulan nanti dia akan mula berjalan dan aktif.

Kali ni anak kucing ada 4 ekor. Seekor macam panda, pattern warna dia lebih kurang panda, tapi muka macam hamster. Nama in progress : Debab. Yang kedua, pattern macam atuk dia, warna kelabu dan putih. Nama in progress : Lat Junior. Yang ketiga, putih melepak tapi ada tompok hitam kecil di mata dan ekor warna kelabu. Nama in progress : Adik Teh. Yang terakhir ni special sikit, sampai sekarang tak buka mata lagi. Yang lain dah buka mata seluas nya, mata dia je masih terkatup. Saya cuba basuh sikit dengan tisu basah pun tak terbuka juga. Ya Allah, kesian sangat kalau dia betul buta. Ini first time dapat anak kucing cacat penglihatan. Nama in progress pun tak tahu nak decide lagi. Setakat ni, cuma panggil 'Sayang'.  

PS-Baru petang tadi, mak dia pindahkan budak-budak tu kat dalam almari Mak saya pulak.
PPS-UPDATE : Alhamdulillah, pagi nuzul quran adik Sayang dah buka mata. Rasanya saya nak panggil dia Nuzul kot lepas ni, hehe.

Nanti buka mata ye Sayang...

Sunday, 13 July 2014

Memanfaatkan Ramadhan

Tengahari tadi ada ceramah agama di kampus. Penyampaian dari sheikh mufti Mesir. Excited juga walaupun kita tak pandai speaking Arab, at least boleh dapat cerita dia dari translator kan. Mula-mula tengok sekali imbas dari jauh, masha Allah segak tuan nya, bersih suci murni wajah nya, muda lagi baru 30 lebih. Orang Arab kan memang segak2, tak boleh bayang macam mana rupa Nabi Yusuf a.s (tetiba).

Setelah pengenalan dari MC dan MC pass mikrofon pada sheikh, saya pelik dah kejap. Takda translator ke? Mungkin dia speaking english kot. Okay takpe, layan je. Muqadimah dia baca ayat Quran sikit, subhanallah sama macam dalam TV live dari Makkah. Dan lepas pada tu, dia mula perkenalkan diri... dalam bahasa Melayu. I was like, huh? Bukan setakat takda translator, bukan setakat dia cakap Melayu, dia boleh kecek kelate teruhhh!! Haha terkesima okayy! Serius tak boleh brain. Orang yang asal kelantan pun ada yang tak pandai kecek kelate, inikan orang Arab yang asal dari negara Mesir. Kagum sejenak. Rupanya dia dah lama belajar bahasa Kelantan, lebih 10 tahun jugak. Patutla habis segala jenis vocab bahasa kelantan dia guna. Siap boleh buat lawak pulak tu. Kagum hoii. 

Penyampaian beliau berkenaan 5 perkara yang boleh dimanfaatkan sepanjang bulan Ramadhan. Pertama, memperbanyakkan aktiviti jemahh. Dua, mendekatkan diri dengan Al-Quran dengan menghafaz, baca atau beramal. Tiga ialah mengamalkan sedekah samada dari segi duit, makanan atau perbuatan. Keempat pula ialah maaf bermaafan, bukan hanya pada bulan syawal. Dan kelima, mengambil amalan sunat pada awal dan akhir Ramadhan.

Saya tertarik dengan point yang kedua which is bacaan Al-Quran. Dia kata some of us, ada yang terkejar-kejar sangat nak habiskan / khatam Al-Quran. Ada yang sampai 2-3 kali boleh khatam dalam bulan Ramadhan saja. Tambah2 yang boleh hafaz Al-Quran lah kan. Tapi sebenarnya ada tiga cara kita boleh dekatkan diri dengan Al-Quran. Khatam tu satu. Yang kedua, tak khatam pun takpe, asalkan kita boleh sentiasa baca. Kalau kena masa sibuk, boleh baca sikit2. Kalau ada masa lapang, boleh baca lebih sikit. Yang penting, kita dengan Quran sentiasa on.

Saya paling tertarik dengan cara ketiga. Sheikh cakap, golongan yang ketiga ni dia baca beberapa ayat je (ayat ye, bukan surah) dalam satu hari. TAPI, dia dalami ayat tu dengan sedalam-dalamnya. Cari maksud, faham maksud, cari fakta tentang ayat tu, bila diturunkan, untuk siapa dan dia cuba beramal dengan ayat tersebut. Sheikh bagi contoh Saidina Umar a.s. Saidina Umar sendiri ambil masa 9 tahun untuk hafal surah Al-Baqarah, 9 tahun tu dikira lama bagi golongan sahabat Nabi. Even budak umur 9 tahun pun dah boleh hafal 30 juzuk. Tapi Saidina Umar kata, dia risau kalau dia hafal kesemua surah tapi dia tak mampu amalkan apa yang terkandung dalam surah-surah tersebut. Hebat kan orang yang dijanji syurga ni. Di antara keempat-empat khalifah, saya paling jatuh cinta pada Saidina Umar. He's such a remarkable person, sangat inspiring.

Saturday, 5 July 2014

Lintasan hati

Masa hari khamis baru ni, ada orang datang ke bilik pejabat untuk galakkan sedekah wakaf Al-quran. Mulanya saya ingatkan kena bayar full harga Al-quran, kitab tu. Tapi boleh juga gabung duit untuk bayar. Okay lah, since duit saya tak seberapa masa tu, saya bagi setakat yang termampu. Dia ada cakap boleh bank in, kalau nak bagi lebih lagi. Bila dia sebut bank in, saya terus terlepas cakap - "macam tak boleh percaya je kalau bank in ni". Sengal apa entah boleh terlepas cakap gitu, dah kalau tak boleh percaya untuk bank in, maksudnya memang kita tak boleh percaya dia masa tu jugak la (memang saya ragu-ragu pun dengan dia). Tapi, kita niat jelah untuk wakaf tu, selebihnya urusan dia dengan Tuhan.

Then tadi tiba-tiba dapat call dari rakan sefakulti. Dia minta pandangan tentang budak yang datang minta hulur sedekah wakaf tu. Since dia nampak nama saya pun ada tercatat dalam senarai yang wakaf, dia tanya la samada saya bayar full ke. Saya bagitahu lah saya tak bayar full, separuh je dan saya bayar masa tu jugak. Yang kawan saya ni, dia takde duit masa budak tu datang, so dia plan nak bank in jela. Dan kawan saya cakap, dia ada bagi resit untuk menyatakan kita akan bayar tapi dekat resit tu boleh pula ada nyatakan 'pembatalan adalah tidak benarkan'. Erkk biar betul? Kita bukan nak bayar cukai ke hutang ke apa, kita nak sedekah dik oii. Yang kau pergi paksa siap call banyak kali, mesej bagai tu dah kenapa? Saya terus cakap dengan kawan, tak perlu jawab call dia, buat senyap je. Sesuatu sangat budak tu.

Even masa mula-mula nampak muka dia, hati saya dah terdetik - 'tak jernih muka dia ni'. Bukan nak judge ke apa, tambah2 bulan puasa ni kan. Kita bersangka baik jelah. Tapi akhir zaman ni, macam2 dah boleh jadi. Nak kata saya expert baca muka orang tu tak la jugak, tapi rasanya most of us boleh beza muka baik dan tak baik ni. Tak hensem takpe, jangan muka pecah. Biasanya orang muka jernih ni, kalau tak hensem pun, Allah akan bagi kelebihan nur di wajah dia. Dan kalau yang muka hensem sekalipun, Allah akan tarik cahaya di wajah kalau hati tak bersih. Ada je saya terjumpa atau ternampak golongan muka segak tapi tak nampak jernih. In fact, ramai je golongan (setakat yang saya ternampak) sebegitu.

Saya tak tahu lah orang lain macam mana, mungkin satu kelebihan juga Allah bagi boleh 'baca' muka orang. Sikit je, tak detail pun. Yang sederhana saya tak boleh detect sangat. Cuma yang memang obvious nampak muka dia kurang dibasahi dengan air wudhu' dan muka orang yang sering sujud pada Nya. Boleh nampak beza. Tapi, saya takde lah 'menilik' semua muka, macam takde kerja pulak nya. Untuk sesetengah orang je dan benda ni sekadar lintasan hati. Mungkin betul, mungkin tak betul. Allah sahaja yang lebih tahu.

PS-Saya sendiri pun tak seberapa, tak layak nak judge lebih2.

Friday, 4 July 2014

Tentang destinasi impian

Naim ajak pergi Singapore pulak. Baru ni ajak pergi Jepun. Sebelum tu lagi, ajak pergi Melbourne tempat Umar. Semenjak kahwin ni sibuk je nak pergi sana sini. Nak honeyman tu pergi dengan bini jela, ajak kita jugak ni apa kejadah nya. Letih kalau melayan dia ni.

Masa dia dok pot-pet-pot-pet tempat-tempat pelancongan, saya suruh dia teka tempat yang saya betul nak pergi.

Korea?
Europe?
Istanbul?

Banyak lagi tekaan dia, saya pun tak ingat dia sebut negara apa lagi. Tapi memang dah agak dia takkan sebut negara yang saya betul nak pergi, 

Afghanistan.

Naim jawab, "Nanti kena bom pulak kat sana". Hehh penakut punya budak.

---

Ye, dulu saya ada berhasrat untuk negara-negara fancy. Negara yang penuh warna, negara yang boleh la buat orang jealous kalau kita dah jejak ke sana haha. Tapi, bila saya bandingkan gambar-gambar negara penuh aneka dengan gambar-gambar negara yang masih boleh tersenyum biarpun bergelodak saban waktu, saya rasa hairan, dan mula tertanya-tanya ...

apa itu bahagia sebenarnya?

Thursday, 3 July 2014

Update Ramadhan

Dalam pada diselubungi musim beku-ness semenjak dua menjak ni, saya bersyukur masih diberi peluang berhidup di bulan Ramadhan pada kali ni. Mana tahu, ini memang Ramadhan terakhir saya.Walaupun instinct saya merasakan ini Ramadhan terakhir sebagai solo-ranger, tapi mana tahu saya berjodoh dengan ajal terlebih dahulu. Jodoh pun macam mati jugak, kita tak tahu the exact date, bila, bagaimana, di mana semua tu adalah rahsia Allah. Lagipun, kita memang datang sebagai solo-ranger dan akan pulang sebagai solo-ranger juga.

Minggu pertama berpuasa, alhamdulillah tidak sepenat yang dijangka. Mungkin salah satu faktornya, saya telan vitamin semasa bersahur. Dan kesannya agak superb, saya langsung tak rasa lapar dan penat. Dahaga pun sikit2 je. Batuk juga beransur kurang. Syukur Allah mudahkan urusan. Sebenarnya, puasa ni kalau betul niatnya, tak lah kita rasa puasa ni sekadar untuk menahan rasa lapar dahaga saja. It's way more than that.

---

"Sebab antara kau dengan Tuhan, kau tak perlukan audience pun" - Umar

Antara kata Umar yang saya ambil dari blog dia. Agak tertikam di situ ye. Umar kalau dah keluar fatwa dia, memang terpanah ke dasar.

Saya tak pasti dia tahu ke tidak saya baca blog dia, sebab saya pun tak pernah suarakan apa-apa tentang update cerita dia di blog. Rasanya better dia tak tahu kot. Kalau dulu, saya syak dia pernah baca blog TD versi pertama dan Mak pun ada baca. Saya agak segan juga kalau family baca blog ni, even strangers baca pun segan walaupun tak kenal bertemu muka. Sebab tu bila bertukar ke TD versi kedua ni, saya dah tak expose sangat. Family tak tahu blog ni, rakan-rakan pun tak tahu. Yang tahu kewujudan TD 2.0 cuma beberapa kerat sahaja, sebab tu saya pelik macam mana ada sesetengah pembaca boleh 'tersesat' ke sini. Sedangkan saya tak promote di mana-mana, dan blog ni pun kurang dapat perhatian encik google.

PS-Umar tak balik juga untuk raya tahun ni. Sibuk dengan projek katanya. Macam mana lah beraya di perantauan ye. Tambah-tambah kalau beraya di luar negara. Mesti mendayu-dayu rasanya.