Friday, 29 August 2014

Cerita 2 hari 1 malam

  1. Sesampai sana, tak sangka pulak dapat bilik tingkat atas. Dulu dapat yang bawah. Duduk tingkat atas, melodi dia lebih sikit. Tapi kesian dekat mak ayah naik turun tangga pulak, nak tukar bilik bawah, semua dah penuh. 
  2. Lepas Naim, Syahid dan Nana sampai, terus pergi dinner. Sambil-sambil makan, sambil-sambil bercerita, sambil-sambil melawak.  Melawak pulak meleret-leret, sorang mula, sorang tambah, sorang improvised. Gelak tak cover dah. Belum tambah Umar lagi, kalau dia melawak, boleh sampai tahap guling-guling atas lantai.
  3. Tapi tak boleh imagine dia melawak dengan struktur badan dia yang sekarang. Dia turun berat lebih 20kg semenjak-menjak study oversea. Jauh beza dengan dia yang dulu hoiii.
  4. Baru perasan, bila pergi bercuti, kitorang jadi terlebih kreatif bila melawak. Jadi betul lah fakta yang saya baca. Traveling might boost your creativity!
  5. Lepas dinner, mengadap TV sebelum tidur. Kena pulak rancangan Semanis Kurma yang bertajuk 'Cerewet memilih jodoh'. Saje nak perli aku ke apa ni? 
  6. Tetamu undangan dia Neelofa. Nana keluarkan topik Neelofa dengan kerabat diraja. Eh, mula-mula tahu pasal gosip ni, I was like 'Seriously? Neelofa?'. Kalau dengan kerabat diraja lain tu lantak lah kan, kalau dengan Sultan Kelantan, sampai tujuh keturunan pun saya tak percaya. Ayah pun against dan tak percaya. Nana buat-buat sengal, boleh pulak tanya kenapa tak percaya. Dan Ali tamatkan perdebatan kami dengan satu statement yang menikam 'Alaa kakak dengki la tu'. 
  7. Mak saya yang lebih-lebih nak dengar rancangan tu. Sibuk suruh saya dengar sekali. Okay la fine, tadah jugak telinga ni. 
  8. Dalam pada tadah tu, dapat lah 1 point penting yang Ustaz Ustazah beritahu. Tanda-tanda jodoh lepas istikharah. Pertama, ketenangan hati. Awal-awal lagi dah kena pangkah ni. Sebab selalunya lepas istikharah, saya serabut tak tentu pasal. Even saya pernah rasa lega yang amat lepas buat keputusan untuk menolak. Lega okay, macam jatuh batu dari bahu. 
  9. Kedua, kecenderungan yang tinggi. Seumur hidup ni, cuma dia sorang je yang buat saya yakin saya adalah manusia yang mempunyai perasaan pada manusia lain. Haha. Like I said, saya payah nak mencenderungkan diri pada manusia sejagat. 
  10. Ketiga, ilham atau mimpi. Terpulang pada Allah nak hantar macam mana mesej-mesej ni, tak semestinya melalui mimpi sahaja. Tapi yang peliknya Mak saya yang mimpikan 'jodoh' saya, dan setakat yang datang ni takde lagi ciri-ciri fizikal macam 'jodoh' mimpi Mak saya tu. Wallahu'alam betul ke tak.    
  11. Point keempat tak sempat masuk list, duk sembang apa entah. 
  12. Mak saya pecah rahsia Ayah yang cari jodoh saya dalam diam-diam sampai 6-7 calon tapi tak jadi-jadi. Huh? Seriously, Ayah?
  13. Saya terus terang dengan Mak, saya prefer yang jenis pandai seimbangkan tuntutan dunia dan akhirat. Yang terlalu keduniaan tu, memang sangat tak elok. Yang terlalu menidakkan keduniaan pun, tak elok jugak kan.
  14. Dan saya tak boleh terima jenis personaliti yang 'pasrah dan menerima seadanya'. Like, 'dunia je semua ni, tak perlu susah payah membanting tulang serta membuang masa mengejar harta, bukan boleh bawa masuk kubur pun'. Hello? Tak perlu technically usung harta masuk dalam kubur pun, kau nourish je lah harta tu dengan sedekah dan kongsi dengan orang sekeliling supaya harta tu boleh tolong terangi alam baqa' kau nanti. At least tak lah malap sangat tempat tidur kau kelak. 
  15. Serius tak boleh terima jenis yang stuck dalam satu tempat yang sama seumur hidup dia. Kau tak lemas ke?
  16. Bangun pagi, Naim dan Syahid turun dulu bersiar-siar tepi pantai. Terharu betul bila tengok gambar diorang tulis 'HAPPY BIRTHDAY KAKAK' atas pasir pantai.
  17. Dan baru saya sedar, saya tak menagih apa-apa hadiah pun. Benda-benda simple sweet gitu pun dah cukup bagi saya. 
  18. Lepas tu, kami makan pagi secara pukal. Bila lagi nak sumbat segala jenis makanan?
  19. Lepas makan, kena bakar kalori. Apa lagi, terjun kolam lah. Tak ingat bila kali terakhir mandi kolam, dah lama tak berenang, dah makin tumpul skill yang ada. Tapi tak pasti yang dulu-dulu tu, nak klasifikasi sebagai skill berenang atau skill syok sendiri.
  20. Lepas kolam, terjun laut. Tapi kejap je lah, ombak kuat dan air agak dalam. Setakat lepas kempunan je.
  21. Dalam pukul 11 lebih kami check out.
  22.  




  23. Panjang nya entri ni ya Rabbi!

Drama tepi pantai


Alhamdulillah, tercapai juga wishlist-mengejut-tak-tentu-pasal. Walaupun sekejap je, tapi rasa worthwhile sangat.Wishlist kali ni antara yang paling lekas tercapai. Moga-moga Allah lekas-lekas kan juga wishlists lain yang sedia ada dan akan datang. Aminnn.

Wednesday, 27 August 2014

Mari rehatkan minda

Berbalik kepada wishlist mengejut-tak-tentu-pasal. Dah set dalam kepala, nak pergi yang dekat-dekat je. Dan terlintas dalam kepala nak pergi Sutra Beach Resort, resort yang kami pernah pergi 4-5 tahun yang lepas. Saya pun dah tak ingat the exact year bila kami pergi tu. Tapi saya ingat lagi semua momen di sana. Bermula dari kami bersiar-siar tanpa hala tuju, lepas tu ternampak signboard SBR, lepas tu Ayah tiba-tiba belok masuk lorong ke resort tu, lepas tu check in tak semena-mena. Semuanya berlaku dengan tiba-tiba. Tapi tak tahu kenapa saya boleh ingat hampir semua momen di sana.

Kali ni, terasa nak pergi ke sana lagi walaupun pada asalnya saya search banyak jugak jenis resort lain, even saya minta suggestion resort dari rakan yang biasa ke KT. Tapi akhirnya saya pilih instinct pertama juga. Mulanya nak pergi khamis, jumaat, sabtu. Tapi full house hari jumaat sampai ke ahad. Lupa pulak saya birthday saya ni seiring dengan hari merdeka. Dah sah-sah orang ramai pakat bercuti masa hujung minggu yang gabung sekali dengan cuti merdeka ni. Tak dapatlah bercuti lama, takat 2 hari 1 malam je lah. Insha Allah esok lepas kerja kami akan terus ke sana. Mudah-mudahan Allah permudahkan.

Sunday, 24 August 2014

Past is past

http://reluv.co/21-signs-that-you-have-a-chance-with-him/9/

#9.He introduces you to his family, especially his mom.

Saya tidak kesal jika ini takdir Nya. Saya cuma sedikit terkilan kerana tidak berpeluang untuk bertemu mata dengan insan yang awak sanjung, yang mempertahankan saya, yang saya mahu lihat ada diri dia pada diri saya di masa-masa akan datang.

=')

Wishlist #5

Hari lahir saya pada tahun ini jatuh pada hari jumaat nanti. Rasa megah pun ada bila hari lahir jatuh pada hari penuh barakah (megah? syukur okay, syukur!). Saya tiba-tiba berhajat mahu bercuti pendek bersama keluarga di Terengganu especially tepi pantai. Tetiba nak berdrama tepi pantai ni apa kes? Entah. Tetiba kan. Macam jatuh buah kelapa, mana boleh jangka (?).

Jadi, saya muqadimah dengan Ayah dulu. Buat-buat tanya Ayah ada kerja tak hari jumaat sabtu ni. Seperti dijangka, memang ada kerja dia hujung minggu. Mula-mula rasa berbelah bahagi nak proposed cuti tu. Tapi cuba sekali lagi. Bila saya cakap birthday saya hujung minggu ni (yang mana saya tahu Ayah saya tak ingat), terus Ayah saya kata available untuk hari Jumaat. Alhamdulillah. Settle bab Ayah, proposed dekat Mak pulak. Mak saya buat lawak antarabangsa.

Saya tanya Mak tahu tak hari apa hujung minggu ni. Mak saya jawab,

"Hari apa? Tak tahu lah"
"Sampai hati, birthday Kak la"
Mak saya tergelak sambil tadah tangan "Haa nak hadiah jodoh kan. Ya Allah Ya Tuhan ku berikan lah jodoh untuk anak ku ini jatuh bedebuk dari langit"

Hahaha. Saya pun dah hampir lupa yang saya pernah suarakan hajat hadiah 'jodoh' untuk hari lahir tahun ni dekat family. Saja buat lawak masa tu (padahal dalam hatiiii).

Hari berkabung pertama Malaysia

Dua hari lepas kita dapat saksikan satu sejarah baru Malaysia di mana semua rakyat tak kira tempat, bangsa dan agama, bersama-sama turut merasai kesedihan ahli keluarga penumpang MH17. Saya tak sempat nak browse news masa hari kejadian, tengok ala kadar je Buletin Utama. Dan sempat juga dengar update melalui siaran radio. Hari ni baru tergerak nak tengok update gambar-gambar hari berkabung kita. Ingatkan hati dah cukup cekal dan kental, rupa-rupanya berbondong air mata mengalir tanpa disuruh. Yang takde kaitan ni pun dah berbondong air mata, apatah lagi yang ada mak, ayah, suami, anak-anak kat dalam pesawat tu. Lagi menyayat bila tengok gambar budak kecik dengan kawan-kawan pilot abah dia, dan gambar budak umur sekolah rendah duduk meratap sebelah keranda mak dia. Sayu nya Ya Rabbi....

Kita ni bila pula nak menyusul?

Thursday, 21 August 2014

Hari pelik sedunia

Hari pelik sedunia dalam hidup saya jatuh pada 21 Ogos 2014. Pelik bukan apa, pelik sebab hari ni saya jadi speechless tak tahu nak kata apa, tak tahu nak describe macam mana dengan mixed feelings yang dirasai sebentar tadi. Dah la pagi nya makan tak ingat planet Bumi. Mentang-mentang jamuan raya satu kampus, habis setiap jabatan jamu macam-macam jenis juadah. Meriah jugak la. Fakulti kami kena sedia soto which is rasanya first time kot saya telan makanan tu. Tak pasti pernah makan ke tak, yang pasti tekak saya jarang berminat dengan makanan berunsur kemelayuan (?). Bab nasi je saya mengaku orang melayu, bab makanan lain memang tak bernafsu nak makan. Itu yang dua tiga kali pusing booth pun tak tahu nak decide makan apa.

Bukan bab jamuan yang buat saya mixed feelings (jamuan tu buat saya mengantuk ada lah). Bab satu situasi yang saya saksi sendiri depan mata lepas balik kerja tadi.

Speechless.

Cuma terdetik nya satu je, kita memang tak boleh pilih siapa ibu bapa kita, di mana dan bagaimana kita dilahirkan. Kalau dari dalam kandungan boleh pilih, dah tentu kita nak pilih yang baik-baik, yang sekurang2 nya mampu bagi sedikit kesenangan kan. Tapi Allah tak bagi kita buat pilihan (saya tiba2 wonder kenapa). Mungkin sebab Allah nak tengok siapa yang redha dengan kesusahan dan siapa yang bersyukur dengan kesenangan. Sebab Allah pun dah kata, Dia takkan ubah nasib melainkan kita sendiri yang USAHA untuk mengubahnya.

He's the most Just after all.

Wednesday, 20 August 2014

Kerana setiap ujian itu datang dari Nya

Tengahari tadi kami ada sembang-sembang berkenaan dugaan yang dihadapi beberapa orang lecturers and staff. Ada yang diuji anak sakit, sampai kena berhenti kerja sebab nak jaga anak. Ada yang diuji suami sakit, sampai kena kerja lebih masa sebab nak tampung belanja kos rawatan. Dan ada yang diuji dengan diri sendiri yang sakit kritikal sampai kena ulang alik pergi hospital lepas habis kerja. Ya Allah, meremang bulu roma bila dengar cerita diorang. Serius meremang. Sekarang mudah sangat dengar perkataan 'kanser'. Sampaikan jenis kanser yang tak pernah dengar pun tetiba boleh muncul. Bukan solely faktor genetik dah sekarang ni, faktor pemakanan yang paling banyak pengaruh. Zaman makin canggih, makanan pun ikut tercanggih sama.

Dah la saya ni spesis tak jaga makan jugak. Semua benda nak telan. Yang paling bahaya, 'penyakit' makan tak ikut masa lepas tu bila kelaparan mula la melahap mengalahkan baby dinosaur. Bukan nak diet sangat pun, tapi kadang memang tak sempat nak keluar makan (tambah2 waktu kritikal tengah2 sem sekarang ni). Bertahan jela tak makan sampai ke petang. Sem ni paling ketara tak makan tengahari (tak termasuk masa bulan puasa lah kan), boleh kira dengan jari berapa kali makan tengahari. Busy mengalahkan menteri (amboii over kau). Tu yang saya pelik kenapa masa bulan ogos 2 tahun lepas saya boleh update sebegitu banyak entries dalam masa sebulan. Saya terkena lightning power ke masa tu? Haha.

Berbalik pada kes yang dibicarakan, bila kita rasa dah diduga begitu begini, sebenarnya ada orang lain yang lebih dahsyat ujian nya. Ujian kesihatan ni sebenarnya antara top 3 jugak lah. Kesihatan fizikal tu satu hal, kesihatan mental tu lain hal pulak. Ya Allah, mintak dijauhkan lah. So far kesihatan fizikal alhamdulillah okay, yang risau nya mental ni ha. Sebab saya pernah ada pengalaman 'blackout' yang mana saya betul-betul terasa seperti berada di dunia lain (bukan dunia buniaan ke apa ye) dan seolah-olah saya terpisah dari dunia realiti. Totally clueless. Jadi tak tahu nak buat apa, jadi tak tahu nak react macam mana (tapi takde lah sampai melibatkan orang lain, saya still lagi boleh 'berlakon' bila berhadapan dengan orang lain).

Depressed ni jangan lah ambil mudah. Yes, orang pendiam ni paling kuat tendency untuk bertindak di luar kawalan. Sebab apa? Sebab dia tak boleh nak voice out apa yang terpendam dalam diri dia. Orang extrovert memang takkan faham situasi golongan introvert. Kami teramat sukar untuk berkongsi (I mean verbally, secara berdepan. Dalam blog ni, budak tadika pun boleh nampak terror). Salah satunya faktor kepercayaan lah. Susah gila kot nak put trust on other people, termasuk family sendiri. Tapi once kami sanggup open up, please jangan sia-siakan.

Saya mohon dengan sangat.

Be patient. For what was written for you was written by the greatest of Writer. #tumblr


PS-That is definitely the most comforting quote, EVER.