Saturday, 27 September 2014

Degil tak sudah

Bila saya mula-mula terbaca ciri-ciri otak kanan, otak kiri, saya macam confuse seorang diri. Ada jugak tanya-tanya dalam diri, betul ke benda alah ni. Sebab saya tak boleh decide saya to the right ke to the left, langsung tak nampak jawapan. Jadi, saya abaikan jelah. Lama-lama kalau saya terserempak dengan mitos otak kanan-kiri ni, saya lantak kan je. Tuhan dah bagi otak kedua-dua belah, patutnya syukur tahap langit ketujuh.

Cuma masa kursus motivator Andy Lau baru-baru ni, saya dapat pencerahan jawapan. Dia ada tunjuk satu gambar. Gambar tengkorak yang digabungkan dengan gambar seorang perempuan tengah pandang cermin. Lepas tu, dia tanya siapa yang nampak gambar tengkorak dulu? Saya mengada angkat tangan, walaupun on the dot saya 'eh apesal ada gambar perempuan jugak?'. Dia kata siapa yang nampak gambar tengkorak dulu, dia lebih menggunakan otak kanan manakala yang nampak gambar perempuan dulu, lebih kepada otak kiri. Kalau nampak dua-dua sekaligus dikira sebagai gifted person.

Gifted? Please jangan sesekali mintak untuk ada kedua-dua nya sekali. Anda tidak tahu apa yang sentiasa bergelumang dalam kepala yang dua-dua side asyik nak menang, taknak kalah. Dia punya pertelingkahan tu tahap perang dunia ketiga yang tak boleh didamaikan. Kalau nak ajak duduk semeja minum kopi, mahunya ditengking nya kita balik. Horror okay, horror!


So yeah, benda ni saja nak reveal betapa kedua-dua nya degil sampai ke sudah. Tepat pada angka 50/100 ye. Tak lebih tak kurang. Dan 'harmony' yang dimaksudkan tu hanya lah lakonan semata-mata.


PS-Benda ni kira satu jawapan jugak pada segala split personality yang saya encountered sebelum ni. Puas hati Diya?

Cita-cita yang ditelan zaman

Kebanyakan kita masa sekolah dulu mesti pernah tulis autograph acah-acah. Konon feeling artis, ada orang mintak autograph. Maklumat asas yang kita tulis ; nama, alamat, hobi, cita-cita, nombor phone. Maklumat sampingan lain pula ialah makanan / minuman / warna kegemaran. Yang saya nak highlight hanya point cita-cita. Kalau tak silap, masa sekolah rendah saya banyak tulis cita-cita ialah guru di mana bukan kerana saya berminat untuk menjadi guru atau pun saya ada meminati mana-mana guru. Nehi sama sekali (tapi ada lah pernah crush sebelah jari dekat sorang cikgu kacak darjah enam hahaha).

Guru dan cita-cita memang tak dapat dipisahkan, default cita-cita agaknya. Asal tulis biodata je, kena tulis cita-cita guru. Saya rasa mungkin sebab belum didedahkan dengan dunia luar, dan hari-hari kau menghadap guru jadi kau cuma nampak perkerjaan atas dunia ni hanya lah guru. Kadang nak nampak fancy sikit saya tukar ke dokter walaupun tengok darah pun boleh pitam. Tapi nampaknya, bukan sahaja apa yang kita cakap adalah doa, apa yang kita tulis boleh jadi doa jugak! Kalau boleh naik mesin masa, saya paksa dia tulis cita-cita sebagai peraga kucing ke, penternak arnab ke, pencuci kandang panda ke. Baru lah rare!

Bila masuk sekolah menengah, saya beralih arah. Konon nak jadi bomba / polis pulak. Ini akibat dari banyak menonton Gerak Khas ye. Dan bila dah masuk matrik, tiba-tiba tune cita-cita jauh tersasar. Ini bukan akibat skrin layar lagi dah, ini pengaruh rakan sebaya. Dia punya passion nak jadi pilot tu sampai tempias berbaldi-baldi ke kita jugak. Presentation dia sorang je saya ingat sampai bila-bila. Saya rasa orang lain tak ambil port pun masa dia present dengan model kapal terbang siap kertas mahjong, saya sorang je melopong tengok dari awal sampai habis. Dahsyat tak dahsyat penangan dia. Masa tu baru saya terdetik nak ikut jejak langkah passion dia. Amusing rupanya bidang aircraft ni. Tapi awal-awal lagi terpaksa semadikan cita-cita tersebut sebab syarat utama dia ialah mempunyai ketinggian melebihi 163cm. Terkubur impian ku di pusara harapan (amboiii overrr).


PS-Orang kata minat boleh dipupuk, hari ni tak suka, esok lusa mungkin akan suka. Eh, nak muntah boleh tak? Cuba kalau kau minat gila dengan jam dinding tetiba orang paksa kau tanam kecintaan pada almari. Agak-agak rasa nak lempang tak?  

Sunday, 21 September 2014

The reflection of my blog

Kononnya nak habiskan menanda masa melanguk dalam kursus, alih-alih melanguk tengok penceramah je dari pagi ke petang. Setakat tanda objektif je masa rehat. Kuat jugak penangan penceramah kali ni. Saya takkan sebut nama dia kat sini lah, mana tahu ada yang search nama dia (ehem, aku la tu) tetiba tersesat ke sini satu hal pulak nanti. He's quite famous jugak ye, nama pun distinctive. Sekali search, bammm berderet page mentioned nama dia. Rasanya ni 1st time kot saya search nama penceramah, sebelum ni attend mana2 ceramah tak pernah pulak terbuka hati naluri ni nak tahu lebih tentang mereka. Mungkin sebab dia lain sikit kot.

Dia kira motivator kedua yang buat saya 'oh my God apa yang dia telah meracuni pemikiran ku ini sampai terasa nak selam diri dalam kapal selam (?)'. Yang pertama, penceramah masa kursus KAP tahun lepas. Slot petang dia rapat ke maghrib, saya boleh terbuntang mata sampai habis dan rasa macam taknak bagi dia stop bercakap. She's not a Malay and she's a non muslim, tapi impak aura dia sampai ke hari ni boleh terasa. Saya tak ingat semua yang dia cakap masa hari kejadian tu, tapi dia punya kesan penyampaian tu buat saya fikir totally on different perspectives. Orang memang takkan ingat apa kita cakap / buat kat dia, tapi orang akan sentiasa ingat bila kita boleh sentuh hati dan pemikiran mereka dengan kata2 / perbuatan kita.

The same goes with my second motivator idol. Tapi dia on a different level sikit, sebab dia sentuh bab-bab agama dan diselit tazkirah sikit-sikit eventhough macam tak percaya je bila tengok muka dia yang ala-ala pelakon hong kong tu. Hahhh baru perasan! Muka dia ada iras Andy Lau! Boleh imagine tak muka yang macam Andy Lau tu bagi tazkirah sampai menitik air mata macho ku ini? Penat nak tahan hoiii! Tertitik jugak setitis dua haa. Hopefully kawan sebelah menyebelah tak perasan haha.

Satu nya yang awesome pasal dia ni ialah dia seolah-olah satu visual yang reflect almost 80% dari konsep yang saya guna dalam gabungan blog saya pernah ada. Dia macam the male version of my blogs! Terkebil-kebil sejenak bila dia guna vocab yang saya biasa guna dalam blog. Dia baca blog aku ke? Hahaha berangan sangat! Kagum pun ada. Selama ni kita duk pung pang pung pang dalam blog konon dah terrorist, padahal ada yang boleh pung pang pung pang secara verbal dengan sempoi dan slumber pakej dengan muka pelakon hong kong pulak tu. Tabik ah.

Saya memang ada keinginan nak voice out kebanyakan yang ditulis. Slumber party gitu kan. Tapi apakan daya, diriku hanya lah pacal yang hina (?). Untuk blog sekarang ni saya kira saya tone down dah sikit banding muda remaja dulu konon aku extrovert sangat kat luar, padahal hadooo. Terkatik-katik macam ayam serama tercekik tulang ye adik kakak sekalian. Dengan family yes bising tung tang tung tang sampai adik suruh diam, dengan manusia lain terus kesopanan dan kesusilaan *muntah.

Saturday, 20 September 2014

Ingin terbang

Bila dah habis semester ni, mula la saya tak senang duduk. Kejap terasa nak pergi sana, kejap terasa nak pergi sinu. Tapi masalahnya, saya tak suka tengok angka dalam akaun berkurangan. Ada tak penerbangan yang tak memerlukan sebarang belanja? Kalau tempah online flight ticket nak pergi Beijing sekalipun, akaun saya fix dengan angka yang sama. Ada ke? Berangan nya la haiiii!

Saya ada satu impian kononnya nak travel alone. Dari sebelum kerja lagi berangan, bila dah pegang duit sendiri ni lagi la tinggi angan-angan. Tapi macam tak yakin je nak pergi tempat asing sorang-sorang. Lagipun pergi travel ni lagi happening bila dengan family. Dengan kawan-kawan, saya tak prefer sangat. Walau ada yang dah kenal lama, saya masih lagi tak selesa kalau travel dengan mereka. Bukan mereka tak okay, cuma perangai saya ni susah nak biasakan diri dengan manusia sejagat. Control je banyak. Kalau diorang dengar saya mengilai, mahunya putus kawan. 

Okay, berbalik pada isu ingin terbang. Ikutkan hati saya nak travel bawa satu family setiap kali pun. Tapi setakat dalam Malaysia mampu lagi lah, kalau luar negara tu habis hancur lah simpanan ku. Lepas tu ada terfikir yang Umar tak join sekali masa pergi Sarawak baru ni. Ingat nak belanja cuti-cuti untuk dia masa dia balik bulan 11 nanti. Ada tanya dia nak pergi jalan mana-mana ke, boleh je dia jawab pergi mana-mana pun tak kisah asalkan boleh makan sedap-sedap. Budak ni kempunan nak makan nasi agaknya. Balik nanti entah-entah naik balik berat dia yang asal. Jaga lah nanti saya sumbat dengan masakan itu ini (kononnya).


PS-Bila habis semester walaupun banyak lagi kerja tak beres, otak saya macam senang lenang sikit. Jadi rajin nak memasak. Masa tengah serabut, jangan harap nak sentuh kuali. Macam mana nak kahwin ni? Haha.

Friday, 19 September 2014

Memori yang terhakis

"They don’t have amnesia. They are just missing the details." - Source
Saya tak ingat bila saya 'sedar' yang saya mula kurang menyimpan memori. Mungkin tahun lepas? Atau dua tahun lepas? Atau bertahun-tahun yang lepas? Tapi makin lama makin saya faham kenapa otak saya tidak diasuh dengan penyimpanan memori. Sebab nya, saya rasa saya orang paling susah nak 'move on'. Spesifikasi nya pada sesuatu yang mencalarkan hati dan perasaan. Perempuan  memang macam ni kot? Saya mungkin memaafkan, cuma untuk melupakan tu agak mustahil. Bila dah 'fokus' sangat dengan benda calar-balar-cili-bulu (?) ni, jadi benda sampingan tu terus masuk dalam recycle bin. Tak ambil masa lama pun nak kosongkan dia. Selang dua-tiga hari sekali saya akan buat operasi.

Pernah juga suatu ketika, ada yang muncul dari zaman purba kala tiba-tiba menegur dan saya pun terkulat-kulat untuk membalas teguran kerana sesungguhnya saya langsung tak boleh recall siapa anda, ketahui lah bahawa anda hanyalah watak sampingan dalam hidup saya. Even manusia zaman terkini pun ada sesetengah yang saya tak ingat siapa / jumpa bagaimana / nama apatah lagi, tapi saya pura-pura mengenali dia dan menjawab perbualan seperti manusia normal. Jadi, maafkan lah saya yang suka kosongkan recycle bin.


PS-Layout baru kononnya ni. Dari dulu lagi, saya dan 'penyakit' main-acah-acah-tukar-layout-blog tidak dapat dipisahkan.

Wednesday, 17 September 2014

Untuk tiap-tiap hamba itu,

Saya baru tersedar akan satu hakikat yang teramat lah indah nilainya untuk manusia yang mengaku dirinya sebagai hamba. Saya emphasize hamba di sini ye, kalau yang rasa diri dia tu sekadar manusia sahaja, tak perlu teruskan pembacaan ke ayat seterusnya. Buang masa.
  1. Okay, soalan pertama. Anda hidup kerana apa? Kita automatically akan jawab 'Allah'. 
  2. Terus dengan soalan kedua.  Anda kerja / belajar kerana apa? Yes, Allah again. 
  3. Dan soalan ketiga. Anda agak-agak kerja / belajar anda tu berkat ke tak? Soalan menikam ni ye. Kalau tak rasa menikam tu, alhamdulillah syukur pada Nya, anda termasuk golongan yang berada di jalan yang lurus. Soalan ketiga ni sesuai untuk hamba-hamba yang berada pada jalan yang kurang lurus, macam saya. 
  4. Sambung soalan keempat. Anda agak-agak boleh measure tak berkat tu? Dengan calculator ke, pembaris ke, alat penimbang ke, please ada yang boleh measure? Soalan sengaja cari pasal namanya ni.
  5. Yang terakhir. Anda agak-agak boleh 'dibeli' tak keberkatan tu? Ye, boleh! Kenapa? Jawapannya ada pada soalan nombor satu.
Saya sebenarnya kagum dengan insan-insan yang diuji dengan situasi di mana mereka perlu melakukan sesuatu LEBIH dari apa yang sepatutnya. LEBIH yang sampai tahap kita rasa kesian dan tak sampai hati. Untung sebenarnya mereka ni, sebab mungkin sampai satu tahap tu, Allah nak 'beli' berkat yang ada pada LEBIH mereka lakukan. Gila apa nak tolak offer jual-beli dari Yang Maha Awesome?

---

Wahai Nahdiya, kau hidup dah lebih dua dekad baru rasa nak hantuk kepala ke tingkap jendela?

Tuesday, 16 September 2014

Sungguh, janji Allah itu pasti

Ya Allah,

maafkan aku, maafkan aku kerana merangkai sangsi akan ketentuan Mu yang telah pasti. Tidak cukup dengan itu, seakannya pernah aku memohon di fast-forward perancangan agung Engkau. Maafkan aku ya Allah. Engkau buat lah Ya Allah, Engkau buat lah apa sahaja.

Bak kata Umar, Allah terlalu awesome untuk difikirkan kenapa jangka masa di musim winter adalah berlainan dengan musim summer. Terlalu awesome!

Sunday, 14 September 2014

Random thoughts

  • Teringin nak scroll down balik cerita2 lama yang ditulis dengan jujur dan ikhlas serta penuh gambar berwarna tapi satu hal pulak nak create blog lain dan import bagai. Kadang rasa nak baca, kadang rasa nak lempang bila baca. Tu yang simpan dalam khazanah folder saja lah.
  • Semester dah nak habis, saya sepatutnya rasa teramat lega seperti sebelum-sebelum ini. Ya, saya lega tapi rasa sedikit pelik. Pelik kenapa masa berjalan dengan begitu laju sehingga tidak tercapai juga impian cinderella saya? 
  • Skype dengan Umar semalam. Dah macam M Nasir kau. Terkezut daku tengok, dengan rambut panjang nya, dengan jambangnya. Agak kacak di situ, macam kakak dia. Haha.
  • Umar masih sengal okay. Sebelum ni macam tak boleh imagine dia melawak dengan struktur badan sekarang. Tapi bila nampak depan mata dia melawak tak boleh blah, saya beryakin bahawa dia masih lagi Umar yang sama.
  •  Ada setengah yang cun / kacak ni tak semestinya attractive. Kacak tapi tak attractive ni macam something wrong somewhere. Muka dah good-good, tapi apesal personaliti macam kertas kosong? Plain gila. Terus hilang kekacakan anda.
  • Keywords di sini ialah, tapi dan rasa.