Sunday, 26 October 2014

Bagai langit ketujuh

Baru tengok ep 4, saya dah tak sabar nak tunggu Umar balik. Tak sabar bukan sebab dah lama tak jumpa, tapi sebab nak paksa dia tengok Misaeng. Saya tahu deep person akan value setiap scenes dalam Misaeng (perasan deep ke apa aku nih?).

Kenapa Misaeng bagai langit ketujuh dan kerak bumi dengan Kdrama lain?
1. Sebab watak utama bukan anak CEO / CEO
2. Sebab watak utama bukan anak CEO / CEO
3. Sebab watak utama bukan anak CEO / CEO


Saya admire orang yang berusaha keras sehingga ke tahap dia merasakan dia tidak pernah cukup berpenat lelah. 

Saturday, 25 October 2014

Tiga watak sempurna

Ada tiga watak sempurna (di mata saya) yang saya 'jumpa' dalam movie atau drama.
  1. Phunsukh Gwandu (3 Idiots) - Tahap deep dia ni boleh berkoyan air mata dibuatnya. Manusia rare macam dia payah dah nak jumpa. Err wujud ke?
  2. 1900 (The Legend of 1900) - Watak 1900 (yes nama dia memang 1900) secara halus nya banyak resemble diri saya. Saya bagai terkena panahan, di setiap scene 1900.
  3. Jang Geu Rae (Misaeng) - Saya harap bakal pasangan dan anak memiliki ketekunan dan keazaman yang tinggi seperti beliau. 
Ketiga-tiga mereka mempunyai definisi sempurna yang berbeza. Yang pertama sempurna dari segi cahaya putih, yang kedua dari segi cahaya suram dan yang ketiga adalah gabungan putih dan suram. Perfect.


PS-Salam Maal Hijrah ye awak yang tengah baca ni ;)
PPS-Hijrah tahun baru ni, saya mahu kurangkan fikir-fikir. Benda Allah dah maktub, bukan kita ada kuasa nak ubah dengan fikir-fikir pun kan. Buat senak otak je. 

Thursday, 16 October 2014

Untuk bertahun-tahun akan datang

Insha Allah,

jika diizin oleh Nya, saya akan kekal di sini. Sehingga suatu masa yang tidak dapat dipatah-patah, sehingga suatu masa saya lupa bagaimana menulis kata patah, sehingga suatu masa ditakdirkan dengan mati yang mematah-matah.

Saya tahu saya bukan lagi mengejar mata-mata untuk membaca kata buta. Yang adakala tidak saksama pada jiwa yang gelita. Untuk apa gerangan itu semua? Jika akhirnya kita membawa secebis guna yang tinggal di sebalik cela.

Dan moga Allah redha,
dengan sifir kata kita.

Thursday, 9 October 2014

Bermula misi baru

Kenapa dari dulu lagi saya tak terfikir nak buat benda alah ni?

Kalau tak, dah lama saya 'kaya raya', haha! Dulu tercari-cari jugak apa sebenarnya hobi saya selepas zaman hobi mengumpul setem (walaupun tak nampak apa ke motif hobi sebegini tapi nostalgia masih menerjah setiap kali membelek buku setem). Saya assume hobi saya menulis. Menulis di blog, nak panjang sikit jawapan. Tapi sebenarnya menulis bukan technically hobi.  Menulis ni dah jadi satu kewajipan bagi saya.

Ada jugak terdetik kenapa orang sanggup belanja gila-gila untuk hobi extreme dia. Sampai ribu riban kos untuk hobi dia saja. Kalau boleh dapat pulangan balik takpe lah jugak. Ini tak, duit mengalir begitu saja. Sebenarnya, istilah hobi ni patut diberi maksud 'sesuatu yang kita tak kisah langsung berapa banyak duit telah dibelanja, yang penting terasa kepulan awan di sekeliling'.

Yup, saya baru terasa kepulan awan tersebut.


Misi baru saya tidak memerlukan belanja yang besar tapi tahap kekhusyukan dia kalau bunyi bom depan rumah pun boleh membatu jugak kat situ.

Sunday, 5 October 2014

Update raya aidiladha pulak

Jarang sebenarnya kami buat open house masa hari raya haji. Biasa buat masa hari raya puasa je. Cuma untuk raya haji tak open sangat lah, setakat sedara mara sahaja yang terlibat. Dan ada buat barbeque sikit. Naim yang over nak buat barbeque setiap kali pun. Dia kalau bagi mengadap bara api sampai berjam-jam pun sanggup. Saya mengadap dua-tiga minit pun lemas, kadang terasa bahang sampai ke muka. Ehem, baru api dunia ye cik kak.

Kena pulak blackout tengah2 duk buat persiapan. Nasib tak lama, dalam sejam lebih je. Tapi lemas jugak la takde letrik masa tengah bersilat kat dapur. Dalam pukul 5 dah settle semua terhidang atas meja, cuma tinggal bahan-bahan makanan untuk dibakar. Hampir semua pakat datang serentak pukul 6. Meriah pulak terasa macam raya puasa. Dan alhamdulillah masa diorang datang, hujan tak selebat petang sebelum2 ni, takat rintik-rintik air bergelora je. Cuma bila dah terlebih nyaman, mula la makan tak ingat planet Bumi.
 
PS-Kesian Umar, teguk air liur je lah tengok gambar kitorang berbabeque. Kalau sebelum2 ni, dia co-partner Naim dalam bab bakar membakar nih. Ayah pujuk dia, kata nanti Umar balik kita buat barbeque dua kali ganda. Dan pastikan Umar naik berat dua kali ganda jugak!