Monday, 29 December 2014

Penyesalan berganda

  1. Ada 3 misi utama yang saya tanamkan sebelum pergi ke KL hari tu. Satu, selongkar kedai buku. Dua, beli roti. Dan tiga, cari macaroon. Dia punya mengidam ni dah lama, tapi tak sampai2 jugak rezeki nya. Cuma Alhamdulillah baru ni, sampai jugak hajat nak try rasa benda bulat ni. Okay persoalannya, kenapa rasa macam telan segumpal gula?
  2. Hajat nak beli roti yang beraneka bentuk yang paling tak kesampaian. Dah sampai ke kedai pun boleh patah keluar balik, samada sebab tengah kenyang atau sebab rasa akan singgah kedai roti lain atau sebab takde mood. Takde rezeki memang macam ni. Lagi kesian dekat mangsa banjir. Bersyukur diya!
  3. Seronok bila dapat menjejak masuk ke beberapa buah kedai buku. Tapi tak boleh meronda lama2. Setakat cari buku nota je nak buat khazanah baru (harap yang ni yang terakhir, please diya).
  4. Paling rasa ralat bila tersilap beli charger digital camera (yang entah sejak zaman bila tak berfungsi). Haihhh sengal apa entah silap bagitahu jenama camera. Langsung tak boleh guna jugak charger tu. Nasib camera tak mereput je.
  5. Umar dah selamat berlepas dan selamat sampai di sana. Katanya, lepas setahun lebih baru balik Malaysia. Saya pesan kata kalau saya kahwin, dia kena balik. Tapi masalahnya, awak tu bila nak kahwin nya?
  6. Air banjir dah makin surut slow2. Mujur yang rumah tok, air tak naik sampai atas. Takat dapur je sebab dapur level bawah. Cuma rumah sedara mara yang teruk keadaan rumah mereka. Tunggang terbalik habis segala barang perabot dalam rumah, penuh dengan lumpur. Kesian sungguh. Moga mereka tabah dan moga Allah ganti dengan lebih baik.

    Friday, 26 December 2014

    Kejadian banjir #2


    Alkisahnya, Nana yang tak dapat pergi KL terlibat sama dengan family mak sedara dalam misi menyelamatkan tok dan nenek di kampung. Alhamdulillah semuanya selamat, tok dan nenek setuju juga akhirnya untuk berpindah ke rumah kami. Kalau tengok keadaan siang tadi cuma kawasan dapur je masuk air sekarang ni. Tak pasti lah air akan naik lagi atau makin surut. Hanya Allah sahaja yang menyimpan mohor2 banjir besar begini.

    Gambar ni baru kat rumah tok, belum lagi banjir kawasan rumah sedara mara dan rakan2. Ada yang lagi teruk dan tak sempat nak selamatkan barang2 memandangkan air naik begitu cepat. Kita yang memandang dari jauh ni tak tahu nak tolong macam mana, doa je mampu sekarang ni. Lagi serba salah bila kawasan rumah kami je masih terkawal sebab kawasan tanah tinggi tak mudah naik air. Mak kata kalau air naik kat rumah jugak, kena pakat buat bahtera macam Nabi Nuh. Memang habis tenggelam seluruh Malaysia agaknya.

    Ujian atau bala?

    Adalah sangat menyakitkan bila kau hanya mampu melihat perkembangan keadaan banjir melalui tv tanpa menghulur sebarang bantuan. Ya Allah, kena pulak masa kami datang ke KL nak hantar Umar balik aussie. Sekarang tengah pakat risau dengan keadaan tok di KB sebab air makin naik. Dulu masa kecik2 tak pandai nak risau2, siap berenang-renang lagi dalam air banjir. Sekarang, dah fobia tengok air banjir mengenangkan ramai yang terkandas dalam banjir.

    Mulanya saya tak rasa kritikal sangat situasi banjir ni dan hopefully air cepat reda. Saya tak terfikir pulak hospital akan dilimpahi air juga, dan tentulah semua pesakit akan mengalami kesukaran untuk berpindah. Dengan pesakit icu, orang2 tua, bayi baru lahir sedang bertarung nyawa. Allahuakbar sungguh ujian Mu sangat besar pada kali ini ya Allah. Saya ada terfikir, apakah ini ujian atau bala?

    Maafkan kami ya Allah. Maafkan kami jika ada khilaf kami menimbulkan kemarahan Mu. Engkau lah tuan angin, tuan awan, tuan hujan, tuan langit dan tuan bumi yang sentiasa akur dengan kekuasaan Mu. Engkau tenangkanlah angin, awan, hujan, langit dan bumi tempat kami menumpang teduh ini. Dan Engkau tenangkanlah hati-hati kami menerima segala ketentuan Mu ya Allah....

    Monday, 22 December 2014

    Impian yang tidak hilang

     

    Dari permulaan episod lagi Misaeng telah menambat jiwa saya dengan ikat kemas. Sehingga lah ke hujung ceritanya, ikatan masih digenggam erat. Dan saya rasa ia akan kekal begitu untuk jangka masa yang lama. Mungkin kerana jalan ceritanya yang sangat dekat dengan kehidupan kita, kehidupan yang tiada lensa kamera, tiada skrip kata, kehidupan yang penuh dengan rengek tangis, sakit hampa, suka derita, jerit kecewa, dan sesal berpanjangan.

    Tiada hero, tiada heroin. Tiada hitam, tiada putih.
    Yang ada cuma kita-kita yang mencari titik bangun di setiap pagi,
    mengharap hari tidak lagi diarak mendung sepi.
    Mengharap hari kembali dibibit garis pelangi.

    Sunday, 21 December 2014

    Memilih untuk tidak menyimpan memori

    Lepas makan di luar bersama keluarga tadi, timbul cerita zaman kecik2 dulu masa dalam kereta on the way balik rumah. Mak timbulkan cerita Nana suka tidur dalam buaian, cerita Umar tersilap masuk tadika orang lain (which is sangat kelakar), dan cerita saya balik jalan kaki dari sekolah sampai rumah. Mulanya saya ingatkan cerita saya balik jalan kaki tu hanya berlaku ketika saya di sekolah menengah, rupanya masa sekolah rendah pun saya pernah balik jalan kaki sorang2!

    Ya Allah dahsyatnya ingatan saya sampai boleh lupa peristiwa bersejarah tu. Ayah cerita dari awal sampai habis pun saya macam terpinga-pinga tak boleh terima kenyataan. Lepas beberapa ketika, baru saya boleh retrieve sikit2 apa yang pernah terjadi dulu. Simpati betul saya dengan otak yang ada dalam kepala saya. Habis semua benda kena delete sebelum menginjak tua. Suka sangat buat sistem clearance. Entah berapa persen memori je yang tinggal untuk berdekad tahun akan datang. Jangan kosong terus sudah. 


    PS-Perangai suka jalan kaki ni memang bawak sampai ke tua agaknya. 

    Saturday, 20 December 2014

    Bukan perfectionist

    1. Saya rasa saya bukan perfectionist person (kot), tapi kalau bab buku tulis-tulis personal, saya langsung tak boleh kekalkan momentum hingga ke hujung muka. Mesti dan pasti berhenti juga separuh jalan dan mengada nak buka lembaran baru. Tolong sesiapa cubit saya bagi sedar diri sikit.
    2. Mungkin saya cenderung dengan sifat tak tetap pendirian. Mungkin sebab tu saya decide untuk tidak mempunyai akaun social network. Saya tahu lambat laun saya 'hilang' juga.
    3. Bila orang tanya saya ada facebook ke tak, dan saya jawab 'tak' mesti ada yang kata 'baiknya takde fb'. Saya macam tak boleh brain apa kaitan takde fb dengan 'baik'. Saya cuma rasa saya tak compatible dengan tempat banyak mata memandang. Takde fb dan sifat seseorang itu tidak lah bertindak balas secara langsung. Ramai je orang baik ada fb. 
    4. Atau mungkin saya jenis tak suka berhadapan dengan masa lalu?
    5. Kadang-kadang terasa bizarre sangat bila teringat satu-satu fasa kehidupan yang lepas. Rasa macam mimpi. Betul ke aku pernah lalui semua tu? Ke dejavu? Start dari usia 25 ke bawah, saya dah tak boleh proses sesetengah memori yang terlintas. 
    6. Ada ketika saya berharap memori yang terlintas tu hanya mimpi semata-mata. 
    7. Jadi, masih taknak mengaku 'perfectionist'?

    Wednesday, 17 December 2014

    Kejadian banjir

    Hujan turun mencurah-curah dari awal pagi sampai sekarang tak henti-henti. Kemuncak musim tengkujuh agaknya ni. Seingat saya, selama tinggal hampir 20 tahun kat sini, belum pernah lagi berhadapan dengan situasi banjir. Kalau hujan lebat pun, tak cepat naik air sangat sebab kawasan tinggi. Tapi kali ni, selang beberapa jam je tetiba naik air paras betis. Habis segenap jalan kena tutup, sampai kuliah esok pun diarahkan untuk tangguh.

    Macam ajaib pun ada. Awan boleh menghasilkan kandungan air begitu banyak, dalam masa yang singkat. Agak-agak berapa banyak rahmat Tuhan yang sedang terjun bersama?

    Sunday, 14 December 2014

    Masih terpinga-pinga

    Dengan perkara yang melibatkan majlis-pagi-tadi-demi-melihatkan-ramai-bergaya-sakan. Jatuh rahang tengok dressing masing-masing. Bila masa pulak diberitahu tema arabian ni? Duh. Kalau tahu pun, macam aku kisah. Cukup dengan pagi-pagi kena brainstorm nak pilih baju mana untuk dipakai. Dan perkara yang melibatkan niat suci murni seorang kakak yang menghadiahkan kepada saya tudung bawal ruffle. Punya la ditahan nafsu untuk tidak terlalu terpesona dengan jenis tudung baru, akhirnya Allah bagi jalan 'penyelesaian' sebegini pula. Terima kasih ye.

    Monday, 1 December 2014

    Soalan tergantung

    Masa dalam kereta dengan adik beradik, tiba2 timbul isu 'siapa yang saya suka'. Naim macam biasa, mula membangkitkan soalan 'bernas' pura-pura menjadi seorang adik lelaki sulung yang (kononnya) rasa bertanggungjawab terhadap kakak sulung yang perasan jual mahal (?).

    Antara soalan common dia yang entah repeat berapa kali ; saya nakkan lelaki yang macam mana. Saya jawab simple pun tak puas hati jugak dia ; yang saya SUKA sebab saya SUSAH untuk jatuh suka. Nana menyampuk kata saya tak pernah cerita saya suka siapa2. Motif apa nak cerita kalau saya bukan betul2 suka. Membazir air liur jeh.

    Dengan isu hensem tak hensem nya, kaya tak kaya nya. Pernah sekali bila cerita ada yang datang merisik, soalan pertama si Naim bukan cukup solat ke apa boleh pulak tanya 'hensem ke tak?'. Amboih, memilih pulak kau ni. Dan pernah juga hasut saya pilih yang kerja biasa2 je, boleh queen control katanya. Sengal kuasa dua budak ni. Siapa nak kahwin siapa ni?

    Last2 memang saya biar hanging je soalan2 dia. Malas layan.