Saturday, 16 May 2015

Pengubat jiwa

Awal bulan baru ni ada buat majlis aqiqah Seif. Macam suasana raya jugak lah, ramai yang datang (tapi tak seramai masa raya rumah terbuka). Mujur Seif tak menangis ke apa masa tengah selawat kan dia. Budak ni tidur sepanjang masa, sekejap je dia jaga, lepas mengamuk minum susu apa semua, dia sambung tidur balik. Mungkin sebab baru sebulan lebih, so kalau main agah-agah pun dia tak nampak lagi.

Tapi lepas seminggu aqiqah, kami pergi melawat dia, ketara pulak development dia. Dah kurang tidur, dah nampak sikit, dah pandai senyum senget, dan yang pastinya dah makin berat. Badan dia tak la chubby mana, pipi je tembun sikit, tapi bila dukung dia lama2, boleh tahan lenguh jugak. Mak cakap mungkin sebab baby boy, berat tulang lebih pada baby girl. Dan Seif cepat naik berat, berat dia naik dua kali ganda dari masa lahir hari tu. Alhamdulillah, cepat dia membesar. Tak sabar nak tunggu dia besar sikit lagi.

Buku kata dihidupkan

Semenjak Awan Kertas berkubur, saya tidak lagi acah-acah menulis apatah lagi mencari idea. Mungkin bila lama tak diasah, makin lama jadi makin tumpul. Ataupun saya dah terkena 'penyakit' writer's block. Susah juga nak sembuhkan semula. Apa pun, saya let it go jelah AK buat masa ni.

Cuma dengan minat yang masih berbaki, saya mahu menulis secara handwritten hasil-hasil lama yang pernah digarap. Tapi tak pasti lah boleh bertahan rajin ni sampai ke mana. Baru habis tulis yang tahun 2011, tahun 2012 baru start sikit2 dan tahun ni paling banyak kata tercipta. Saya cuma kumpul kata2 yang dekat di hati saja. Yang tak jemu bila ulang baca. Banyak yang tak dipilih juga. Sebab ada sesetengah yang saya tulis kononnya mempunyai maksud tersirat, tapi bila saya baca sendiri sampai ke sudah tak faham maksud dia. Motif apa entah. Yang over pun ada, geli tengkuk bila baca balik.

Mungkin suatu hari nanti, jika saya hilang ingatan, betul2 hilang ingatan tak ingat password blog ni ke apa, buku tersebut boleh jadi rujukan. Atau mungkin satu hari nanti, buku ini boleh diletak harga seribu dirham? *matakeatas