Wednesday, 17 June 2015

Ramadhan terakhir?

Alhamdulillah, Allah izin kita sampai pada Ramadhan pada tahun ni. Azam saya copy paste je dari yang tahun-tahun lepas. Cuma dengan harapan, tertunai lah untuk Ramadhan kali ni. Seperti :
  • Masak untuk setiap kali sahur (amboi, mampu ke? tolong mak pun dah kira ajaib)
  • Untuk berbuka sekali? Haha berangan lah banyak2 ye, balik rumah pun rapat ke buka puasa dah.
  • Habiskan separuh Quran pun dah kira jadi untuk saya yang kurang rajin ni.
  • Doa banyak-banyak.
  • Kurangkan perkara sia-sia. Amin ya Rabb.

Insha Allah. Moga Allah permudahkan.

---

Terasa bagai ingin mengucapkan tahniah pada diri sendiri kerana setelah berkurangan viral lagu Kun Anta, saya baru terkedek layan lagu ni. Ye, tahu.

Pray for Sabah

Okay, saya tahu saya dah ketinggalan berpuluh gerabak. But still, Sabah dah (makin) menjadi sebahagian hidup saya. Semenjak menjejak kaki pertama kali di Sabah baru2 ni, banyak perkara yang berlaku berkait dengan Sabah.

Moga Allah lindungi mereka di sana.
Moga Allah jaga.

Backdated punya cerita #2

Berapa kali kena reverse cerita ni?

Rasa macam kanak-kanak terabai pulak blog saya tahun ni. Tengok lah angka, berapa kerat kata je update. Makin berkurang nampaknya ketegaran seorang blogger. Kepala otak tidak lagi diproses untuk menyusun kata, eh banyak lagi benda lain kena proses, tak kuasa.

Okay lah, sebenarnya nak cerita pasal Family Day di Cherating 5hb baru ni. Rancang berbulan lama, alhamdulillah akhirnya Allah izinkan untuk bertemu mata seisi keluarga. Seronok juga, cuma terkilan bila ada benda2 kecil yang tak sepatutnya berlaku. Memang perancangan manusia ni tak dapat tandingi kun fayakun Tuhan kan.

Tapi sesi paling saya suka, bila kami buat pertandingan teka bahasa Kelantan dan main games tepi pantai. Rupa-rupanya banyak sangat perkataan Kelantan yang saya tak tahu, like seriously wujud ke those perkataan tu? Ha gitu. Tambah pulak family belah ayah ni ramai yang bising2, lawak gila, berdekah gelak bila diorang buat aksi. Hilang keayuan terus, haha. Games tepi pantai just for fun dalam kalut apa semua, ramai jugak yang participate. Yang veteran, junior semua join. Sporting habis!


PS-Baru teringat yang saya tak capture satu keping gambar pun di sana. Masalah penuaan ni makin ketara pulak. Sikit pun tak teringat nak ambil gambar sendiri.

Thursday, 4 June 2015

Backdated punya cerita

Masa awal2 kerja dulu, saya kempunan nak pergi Sabah. Tak dapat pergi Venice, pergi Sabah pun jadi lah. Tahap kempunan tu sampai berpuluh kali round duk mengendap website yang tawarkan pakej melancong ke Sabah. Sampai dah buat calculation bagai, dengan niat di hati nak travel alone. KONONNYA.

Tapi, hakikatnya apa-apa jenis keterujaan tu takkan lasts forever punya. Bila dah terumbang ambing ke sana sini, begitu begini, saya jadi lupa akan keinginan membuak-buak ingin ke Sabah suatu ketika dahulu. Dan sampaikan saya lupa, dah kenapa kenapa aku ber iye sangat nak pergi Sabah hari tu hah? Mungkin sebab saya gila nature kot. Saya prefer gunung lagi dari laut. Kat Sabah, dia punya nature park banyak yang menarik. So, mungkin lah.

Dan baru ni, tanggal 26hb Mei, dengan TAK TERFIKIR LANGSUNG akan sampai ke Sabah, tetiba saya boleh sampai ke sana macam magik kena sumpah pari-pari (?). Agaknya Tuhan ni, Dia suka tunai permintaan kita masa kita rasa biasa2 tak excited kot. Sebab banyak kali dah berlaku. Masa feeling tengah tawar takde mood, masa tu lah benda tu jadi.

Saya pergi sana pun atas urusan kerja, takde perasaan nak pergi berjalan pun. Rupanya KK takde apa sangat, orang kata yang best nya Kundasang. Angkara parallel session terkena masa petang hari kedua, tak sempat nak mencelah ke mana-mana. Otak saya pesen tak boleh split dua. Kalau kerja, kerja jelah yang duk fikir sampai terbawak ke mimpi apa semua. Kalau betul nak bercuti, jangan kacau minta email report ke apa. Habis berderai segala mood yang ada.

Ulang alik dari hotel menginap ke hotel kejadian, macam kan dah expert pulak rasa.

PS-Esok bergerak ke Cherating sempena family day sebelah ayah. Dari tahun lepas lagi duk plan bagai, excited semua tak kira usia. Macam dah boleh imagine, resort kat sana nanti akan dikonker habis habisan!