Wednesday, 22 July 2015

Pokok patah boleh nampak

Kalau hati yang patah?

Letih nak pujuk hati sebenarnya. 
Pujuk supaya percaya yang Allah berhak ke atas hati-hati kita.

Biasa kita dengar, sentiasa yakin dengan aturan Allah, yakin dengan ketentuan Dia, yakin dengan takdir Nya. Perkataan YAKIN ni ya Allah, dahsyat jugak penangan dia okay. Dengar sepintas lalu nampak senang tutup dua belah mata pun boleh jalan. Tapiiiiiiiiiiiiiiiii, haa panjang harakat tapi nya. Bila nak pasakkan yakin tu dalam hati ni ............... ya Rabbi, bagai merangkak di tengah padang pasir dari satu gunung ke satu gunung mengejar bayangan air!

Tuesday, 21 July 2015

Raya tak formal kita tahun ni

  1. Pagi raya macam kelam kabut tak tahu arah tuju. Takde sesi salam bersalaman secara formal, takde sesi selfie secara formal dan takde sesi menyerahkan duit raya secara formal jugak. Senang cerita, very the informal one raya kali ni.
  2. Raya kedua open house macam biasa. Manusia ramai sampai ke malam. Lewat petang baru sampai sedara-mara diiringi hujan lebat bertimpa-timpa. 
  3. Upacara main mercun bunga api dilaksanakan selepas maghrib. Terkezut habis satu rumah bila 'bom' pertama meletup takda amaran signal ke apa, bom kedua ketiga dan seterusnya we all dah get ready tutup telinga.
  4. Dalam pukul 9, golongan lelaki dikerah bergerak ke padang futsal. Malas nak follow. Stay di rumah saja golongan wanita dan kanak-kanak.
  5. Seif jadi tumpuan of the raya, tumpuan tok ayah dan nenek dia, tumpuan sanak sedara, tumpuan anak-anak sepupu terutamanya. Lepas sorang,sorang duk dukung dia, macam passing bola ragbi. Habis dicium, dicubit, dicalit, dipicit, dipegang sana sini. Seif pasrah, buat muka seposen je.
  6. The next day, meredah jam yang penuh dengan kereta bernombor plat J dan W. 
  7. That day makan nasi dagang dua kali tengahari dan petang di dua tempat berbeza, sampai lupa kenapa suatu ketika dahulu saya tak berminat dengan nasi dagang. Kenapa eh? 
  8. Raya keempat baru ambil gambar keluarga. Itupun tak lengkap ahli. Itupun, ambil ketika pergi beraya di rumah sepupu. Tetiba sangat.
  9. Anda tahu anda telah meningkat tua, bila tiada satu pun rancangan special raya di televisyen yang membuatkan anda begitu eager tidak sabar rasanya ingin menonton sehingga sanggup tak pergi beraya. Tiada.
Seif dah tembun. Bukan bebudak je geram kan dia, mak pak budak pun sama.

Thursday, 16 July 2015

Mula again

Okay, dah masuk ketuk pintu apa semua, boleh tolong potong bawang, goreng ayam, mop lantai, kemas bilik. Meh sini tolong cepat, esok dah nak raya cik kak.

Tahun ni macam tahun-tahun menginjak dewasa. Mood raya kena campak dalam kolam sambil ditabur-tabur pada ikan-ikan. Tapi, baju raya alhamdulillah ada 3 pasang, 2 baju kurung, 1 jubah. Beli masa pergi jalan tar sebelum ni lagi. Tudung raya baruuuu je beli pukul 12 tadi. Tudung bawal kosong jugak yang diburu, tudung shawl oblong glitter dah tinggal pusaka entah nak bagi kat sape ada yang sudi ke? Kasut raya sampai ke sudah tak beli2, tak jumpa yang berkenan di mata. Biskut raya melambak-lambak, penyesalan berganda bila biskut2 yang dibeli tidak menepati citarasa. Duit raya terpaksa dikurangkan, angkara GST yang melanda. Apa lagi yang nak diraya kan ni? Hati?

Thursday, 2 July 2015

Separuh perjalanan

Hampir separuh jalan dah Ramadhan melabuh tirai. Apa je output yang dapat? Segala azam yang di paste kan dari tahun2 lepas tu agak2 boleh hidang jadi puding karamel tak (huh?). Manis over sangat puding karamel tadi, tapi sumbat jugak berkilo-kilo gula dalam badan (err?).

Puasa masa kuliah berjalan memang telah dijangka natijah nya. Terutama on the first week. Huihh lepas solat tarawikh, flat terus! Pernah jugak lepas solat, terus tidur sampai ke sahur. Drain habis. Rasa macam hilang segala glukosa dalam badan. Letih ajaib sangat tahun ni. Yang peliknya, masa tengah puasa tak terasa pulak ke sana ke mari naik turun tangga segala. After effect dia macam lambat sikit. Sudahnya, dua tiga hari jugak terasa kesannya.

Dugaan ya Allah, dugaan kecik je ni diya oiiii!