Saturday, 7 November 2015

Satu lagi impian termakbul


Akhirnya, tercapai jugak hasrat nak menjejak ke aquaria. Suka? Gumbira? Puas hati? Aduhai, tak berapa sangat kot. Tak boleh menikmati, sebab macam kalut nak keluar. Tsk tsk. Mungkin sebab dah berjalan jauh sebelum sampai ke kaunter aquaria, jadi Mak letih, lemas, tu yang kitorang kena jalan cepat2. Tsk tsk. Sedih jugak tau. Bertahun tahun pujuk Naim bawak ke aquaria, bila dia dah setuju, tak boleh stay lama2. *muka sedih*

Kalau boleh saya nak menilik satu2 jenis ikan kat situ. Sebab in awe sangat bila nampak hidupan laut yang pelik2, cantik2, berrrrmacam jenis. Sampai terdetik dalam hati, ya Allah macam mana ya Tuhan Engkau boleh mencipta makhluk yang sebegitu indah, sebegitu banyak dan Engkau lah yang menghidupkan dan mematikan makhluk2 itu. Incredible sangat tau kehebatan Tuhan ni. Tu baru nampak hidupan si ikan-ikan, belum hidupan lain lagi.

PS-Yang terkilan nya, seif tidur pulak di separuh masa dalam aquaria. Masa mula2 masuk entrance pulak tu dia tidur, padahal kita nak suruh dia tengok fish.

Wednesday, 4 November 2015

Misi mengejar ilmu

Dulu, saya tak pernah terfikir yang saya boleh membentuk 'rupa' yang sebegini sehingga hari ini. Saya sendiri hairan kenapa, bagaimana, bila dan di mana saya bermula untuk renovate 'rupa' lama. Sedar-sedar saya dah pegang berus cat di tangan. Alhamdulillah atas gerak hati yang disampaikan Nya. Saya harap saya tak mengecat separuh tiang sahaja.

Orang kata, manusia susah nak berubah. Tapi benda yang susah nak diubah tu satu-dua perkara je, padahal through times, ada beribu juta benda yang manusia boleh ubah, kena ubah dan akan ubah. Dan saya rasa orang yang tak berubah walaupun bertambah usia, bertambah jangka hayat, ialah orang yang tidak mengejar ilmu, baik ilmu dunia atau ilmu akhirat dan sesungguhnya dia hanya mensia-siakan hayat yang telah diberi. Sebab orang yang bertambah ilmu ni, dia takkan statik di tempat yang sama. Dia akan sentiasa nak bergerak dari satu ke satu tempat, dari satu tahap ke satu tahap. Sehingga habis hayat, habis masa.

Harap kita tidak tergolong di antara mereka yang mensia-siakan masa. Insha Allah. Takde istilah terlambat selagi tak tutup mata kan?

Pejam celik pejam celik

Dah masuk bulan November,
bulan 11 plus 1 lagi akan jadi bulan 14 minus 2 *muka crying*.
Dah nak habis tahun 2015 plus 5 lagi akan jadi tahun 2020 plus minus *muka pasrah*.
Mana kereta terbang? Mana? *tetiba*

Macam biasa, lepas habis segala taufan untuk satu-satu semester, saya akan mula rasa terpinga-pinga. Cuma, kepinga-pingaan pada kali ini agak ketara kerana taufan menjelma bertalu-talu, namun kemudiannya sekelip mata saja berlalu hilang di angin bayu (ceh, jangan over sangat boleh?). Bila busy, memekak (dalam hati je pun). Bila tak busy, dah saja cari pasal nak mem busy kan diri pulak. Bukan apa, lemas jugak bila duduk tempat sama je. Ibarat naik cable car yang tersangkut tengah jalan, nak bukak pintu tak boleh, kalau bukak pintu, takkan nak terjun pulak. So, jalan penyelesaian nya bertukar lah jadi spiderman (huh?).

Saya rasa saya dah takde air mata nak gadaikan. Kering sekontang nya.  Daripada saya gadaikan air mata, baik lah saya gadai emas berlian, dapat jugak duit. Haha.