Thursday, 31 December 2015

Selamat tinggal 2015

Bila tengok jumlah archive tahun ni berbanding tahun2 lepas, ketara sangat pulak kuantiti nya. Macam belah dua. Memang tahun ni saya kurang aktif mengemaskini rutin harian. Bukan takde apa yang berlaku, tapi sebab terlebih banyak benda yang berlaku, jadi tak tahu nak suarakan bagaimana. Tak mengapa lah, benda dah lepas, kita lepaskannn lepaskannnnn.

Sikit masa lagi, kita tutup kalam 2015 okay. There's no turning back. Jangan ingat, jangan ungkit. Rasanya, 2015 bukan tahun saya. Bukan tahun menambah bunga, bahkan tahun yang mencucuk duri. Sebab tu kot saya malas bercerita panjang.

PS-So, apa kata kita berazam untuk update tiap-tiap hari tahun 2016? *berangan*
PSS-Layout pun nak bertukar musim. Izinkan lah ye.

Wednesday, 30 December 2015

Percutian mengejut

Lepas seminggu, baru datang mood kerajinan sikit nak update blog. Huhu.

Minggu lepas, kami decided nak pergi bercuti satu keluarga. Mak yang mula dulu, kata nak pergi bercuti ke Gambang. Mak proposed pulak masa hari Ahad minggu lepas, lagi 2-3 hari sebelum cuti Maulidur Rasul dan cuti Krismas, memang last minute punya decision.Tapi okay lah, motif utama nak jumpa Seif, alang-alang tu boleh la rehatkan minda.

So, saya selaku AJK penempah hotel setiap kali cuti pun, memulakan tugas hakiki. Kalau dah cuti peak season, dengan cuti sekolah lagi, what do you expect? Memang sold out habis bilik kat Gambang Resort. Then, Naim suggest ke Penang pulak. Saya kurang berkenan nak pergi ke Penang, hati dah terpaut ke Gambang (kononnya). Untuk 'mencantas' idea Naim, saya call je terus kaunter Gambang Resort. Dengan tidak dijangka, terselit lagi bilik kosong untuk Family Deluxe, tapi cuma available untuk 2 hari 1 malam saja. Ayah bagi suggestion. hari berikutnya kita pergi ke rumah bapa saudara dekat Pahang.

Akhirnya, menjadi jugak percutian mengejut kami. Asalkan dapat jumpa Seif.


Kami ambil pakej waterpark sekali. Tapi rasanya ni mungkin kali pertama dan terakhir kami ke sana. Ramai yang sangat amat! Pergi dalam pukul 10 lebih gitu, ingatkan boleh masuk dengan senang lenang, rupanya kena beratur dulu untuk ambil gelang dia. Sungguh, sesak ya Rabbi! Dekat sejam jugak lah kat dalam lautan manusia tu. Bila boleh masuk, ingatkan tak crowded sangat, rupanya sesak kuasa dua! Macam tak enjoy sangat bila banyak kelompok manusia ni. Tapi dah masuk kan, layan jelah apa yang ada. Huhu again.

Friday, 18 December 2015

Lepaskan... lepaskan...

*background music lagu 'Let it go' versi bahasa melayu sedang berkumandang*

Tahun lepas, ai mengada feeling hipster nak beli kamera polaroid instax mini yang agak kecoh fenomena dia satu ketika dahulu. Ia berlaku dengan agak pantas dan ke-tiba-tiba-an sangat. Tanpa fikir panjang, saya grab kamera tersebut bersama beg dia sekali padahal kalau tak beli beg pun tak mati benda alah tu. 

So, okay lah. Dah beli, kita guna jelah kan.

Tapi memandangkan saya ni spesis sengal bin ubi jugak, jadi masa beli hari tu tak tergerak pun nak mintak si penjual tunjuk demo cara-cara nak guna kamera. Maka yang demikian, saya pun terhegeh-hegeh menggodek instructions manual yang dia bagi dan youtube sekali harung.

Bila dah sarung segala kelengkapan dengan filem dan bateri, saya pun macam confused kat mana button on dia. Kalau ikut instructions dia bagi, dah beberapa kali tekan button on dia. Saya pun mula la gelabah ayam sambil menyumpah2 dalam hati *maap, perbuatan tak bermoral sedang berlaku*. Ehh serius panas jugak terasa sebab try and error banyak kali tapi tak menyala jugak lampu dia. Habis tempias sumpahan dilancarkan kepada penjual berkenaan *maap sekali lagi*. Saya pun give up. Cuba bertenang dan memikirkan yang saya takde rezeki jugak nak feeling hipster bagai.

Masa berlalu. Setelah setahun kemudian ...

Pagi tadi, saya tergerak hati nak bukak almari yang saya simpan kamera tersebut. Dan saya tergerak hati, nak tukar filem baru, walaupun filem lama tak guna lagi. Termasuk lah dua ketul bateri. Saya tukar yang baru. Dan bila saya tekan button on, tak semena-mena saya nampak lampu menyala. Dan bila saya tekan button flash dia, maka keluar lah sekeping filem (tanpa gambar) sebagai permulaan untuk mengambil actual gambar.

SPEECHLESS tak tahu nak kata apa.

Saya ketawa kecil seakan menyindir diri sendiri. Like, seriouslyyyyyy????? Bukan seminggu, bukan sebulan, SETAHUN OKAYYY!!!! Bukan sengal ubi dah ni, sengal tahap dewa rasanya. Kamera tu kalau boleh bersuara, dah lama dia sumpah kau jadi bateri, diya. HAHAHA. Selain dari saya takde rezeki nak feeling hipster, saya juga tak berjodoh dengan profession mengambil gambar. I guess I'm not a 'gambar' person anymore. Dulu ketagih juga ambil gambar dan upload dalam blog banyak-banyak. Tapi, dah makin tua ni, lain pulak jadinya.


Inilah mangsa kurungan tersebut

Wednesday, 9 December 2015

Chemistry wins after all

It’s sad how much people don’t understand how necessary compatibility is. Just because ole boy is nice, well-off, and whatever else they consider to be attributes of ‘being good’ doesn’t mean he’s compatible with you. & yes, character and religion are key but I am a thousand million % positive that if you had two choices equal in character and religion, you’re going for the one that you seem to vibe well with…the one that’s more compatible to you. Chemistry is important. CHEMISTRY IS IMPORTANT. You HAVE TO KNOW THE PERSON YOU ARE MARRYING. I’m not talking about all night texts and boo-lovin on the phone, I’m talking about properly getting to know the person you may spend the rest of your life with. It’s not enough if your mother, father, your entire village loves ole boy, what matters is if he is compatible with you. What’s your intuition, what’s the chemistry like, is there potential? - Tumblr 
Tolong sesiapa yang berdekatan, terdekat lagi mendekatkan, tolong baca semua ni. Tolong, please. Kalau takde yang nak baca, saya nak vent habis habisan.

Saya ni, kalau hidup dalam gua ditemani labah-labah mungkin terasa lebih bahagia gumbira daripada senak kepala dengan memikirkan hal-hal di persekitaran yang penuh dengan 'desakan'. Dan saya ni, kalau takde surat beranak hidup sebatang kara mungkin terasa lebih menyamankan daripada diasak dengan bertubi-tubi rasa bersalah terhadap mereka yang terlibat. Sayangnya, saya hidup ditemani insan-insan dan surat beranak saya tertera nama insan-insan yang menginginkan hidup saya bahagia gumbira menyamankan.

Maaf cakap, saya dah berhenti berdoa untuk itu (Allah, tolong maafkan ye?). Saya tak ingat bila, mungkin beberapa bulan yang lalu? Bukan saya tak yakin dengan ketentuan Nya, dan bukan saya angkuh sombong perasan diri bagus ke apa, tapi maaf cakap sekali lagi, saya dah putus harapan. Saya dah tak kisah. Saya dah tak kisah kalau ditakdirkan dunia saya setakat ini sahaja. Saya dah redha se-redha redha nya. Tapi ya Allah... terasa hati dikoyak-koyak bila harapan mereka masih menggunung tinggi...

Sel-sel otak tidak lagi berhubung

So, yeah. Applause untuk diri sendiri.

Demi melihatkan AK 2.0 tertulis '1 year ago', saya tidak tahu samada saya yang suatu ketika dahulu adalah si pari-pari atau saya sebenarnya telah bertukar menjadi si ikan pari tanpa disedari, HEH *menjerit minta tolong dalam diam*

Si pari-pari ada kayu magik yang boleh mengubah menjadi apa sahaja, tapi apabila dia telah bertukar rupa bentuk kepada si ikan pari ni, dia tak boleh pegang kayu magik lagi. Eh tolong jangan mengarut boleh? Terima hakikat okay!

Sunday, 6 December 2015

Kematian itu pasti

Belum reda kesedihan pemergian Pak Yus, rakyat Malaysia dihurung rasa sedih dengan pemergian Putera Raja Johor pula. Saya tidak lah mengikuti satu persatu jalur hidup kedua-dua insan ini, hanya sekadar kenal sepintas lalu melalui media sosial dan layar skrin, tetapi sedikit sebanyak terkesan dengan 'the aftermath' pemergian mereka.

Betapa berrrrbanyak gelen kebaikan yang mereka lakukan sepanjang hayat ditayangkan satu persatu. Allah... takde sekelumit kata negatif pun yang saya jumpa bila baca cerita-cerita tersebut. Sungguh Allah Maha Adil, Dia takkan ambil seseorang yang berbuat kebaikan di dalam gelap, tanpa mengembalikan semula kebaikan itu di dalam terang...

PS-Saya tetap percaya yang kesedihan seorang anak kehilangan ibu / bapa TAK BOLEH LAWAN dengan kesedihan seorang bapa / ibu yang kehilangan anaknya...