Friday, 29 April 2016

Dengan tidak menjatuhkan hukum

Dari tahun ke tahun, saya belajar mendewasakan diri (bukan ingin berbangga, cuma ingin mengingatkan diri). Satu pelajaran yang saya dapat dari subjek kedewasaan ini, ialah saya cuba untuk tidak menjatuhkan hukum. Biar apa pun kesalahaan, kedosaan yang mereka lakukan, saya revert pada anggapan bahawa semua orang pernah melakukan silap, ataupun kita semua tidak sempurna, ataupun kita semua boleh berubah ke arah lebih baik. 

Saya percaya bila kita melakukan kesalahan, bukan lah kita sepatutnya dihukum sebagai orang jahat atau jahil seratus-peratus, cuma adakalanya ramai orang yang baik-baik tersilap percaturan akalnya, tersilap membuat pilihan, tersilap langkah jalannya. Itu yang saya percaya. Sebab tu, kalau saya encounter satu-satu perbuatan yang 'tersilap langkah' dari orang tertentu, saya automatik cuba berbaik sangka. Tambah-tambah kalau saya tahu perbuatan tersebut dari mulut orang lain. Lagi lah saya tidak sepatutnya menjatuh hukum.

Mungkin kelmarin dia tersilap langkah, di malam harinya dia telah memohon keampunan, dan Allah menerima kata ampun dia, hari seterusnya dia tidak lagi digalas dengan kesalahan itu. Tapi kita sibuk mengungkit kesalahan dia di hari-hari yang berikut, dah satu hal nak merangkak mencari di padang mahsyar untuk minta maaf. Tak rasa scary ke? Ada seseorang sentiasa ingatkan saya, kalau dengan Allah kita buat salah, kita boleh buat talian terus memohon ampun, dan Allah adalah sangat pengampun sifatNya. Tapi kalau dengan manusia kita buat silap, dan sampai kiamat pun dia tak ampunkan kita, ya Allah... terseksa nak lepas imigresen depan Tuhan ye. TERSEKSA!

Thursday, 28 April 2016

Mega Reward - April 2016

Selama hampir 3 dekad saya berhidup di atas muka bumi, baru tahun ini saya me-reward-kan diri sendiri secara besar-besaran. Saya rasa abang posmen pun dah hafal nama dan alamat saya, dan mesti dia menyampah tengok asyik-asyik nama saya je yang dia kena hantar bungkusan pos laju. Haha. Mak saya pun bising jugak setiap kali sampai bungkusan untuk saya, sebab setiap kali pun mesti bunyi loceng rumah masa mak saya tengah tidur. Haha kesian mak saya dan abang posmen yang terlibat.

Kali ni memang saya tak berfikir panjang seperti sebelum2 ni. Setiap kali saya nak beli something, saya terus contact seller dan bila seller balas untuk buat pembayaran, saya terus klik online banking. Macam ketagih pulak kadang tu. Lepas satu, satu saya purchased barang. Tak fikir apa langsung. Biasa saya fikir berkali-kali juga sebelum membuat sebarang pembelian. Mungkin saya rasa dah tiba masa saya melakukan self-reward, yang mana sebelum ini saya kepelikan kenapa orang kata sekali-sekala kena belanja untuk diri sendiri juga. Sebab dalam hayat saya sebelum ini, perkataan 'belanja' hanya wujud untuk orang lain, kenapa perlu belanja diri sendiri pula? Bukankah itu satu kepelikan? Bila saya cuba sendiri fenomena tersebut, baru saya faham kenapa sekali-sekala kita perlu juga hargai hasil penat lelah yang kita telah lalui. Benda ni boleh boost semangat kita untuk terus bekerja keras, cewahhh.

Satu bungkusan ni malas nak buka lagi, yang lain dah rabak.

PS-Alhamdulillah, syukur atas rezeki yang tak pernah putus dari Yang Maha Memberi Rezeki...

Di mana awak Doraemon? #2

Saya rasa Doraemon ni memang mempunyai kepakaran untuk menghilangkan diri sesuka hati dia. Maklumlah segala alat kipas terbang, pintu suka hati, cat lutsinar semua ada dekat dia. Jadi dengan tanpa rasa bersalahnya, dia boleh menggunakan benda ajaib tu dengan sesuka hati dia. Kalau kita boleh cari dia, takpe lah jugak. Boleh guna kipas terbang, pintu suka hati juga. Masalahnya, kita takde poket ajaib. Urghhh!! Kalau saya jadi Nobita, dah lama saya ikat gari tangan bulat dia dekat tombol pintu. Biar duduk satu tempat je. Senang sikit rasa hati ni, takde lah kita risau memanjang.

Monday, 4 April 2016

04/04/2016

Saya rasa semua orang akan ada that special tarikh yang kita akan ingat sampai bila-bila. Tak kira lah tarikh lahir, tarikh ulang tahun, tarikh pertama kali merasa apa itu homesick, tarikh kena denda lompat kijang, tarikh kawan sembur tepung dekat muka, tarikh kucing beranak bla bla bla. Mesti ada punya. Dan untuk saya, empat haribulan empat adalah that special tarikh. Bukan tarikh lahir saya, keluarga, kawan atau sesiapapun, tapi tarikh yang buatkan hati saya tak berganjak biarpun semilimeter sekalipun. Dan hari ni, tarikh tersebut berulang kembali. Saya masih terpinga-pinga, masih tertanya-tanya tentang ajaibnya timing yang Allah tetapkan. 

Update laju-laju

  1. Sementara saya dalam keadaan disuntik angin kuis-kuis, jadi boleh lah kita recap semula apa yang terjadi sepanjang empat bulan setelah bermulanya tahun baru. 
  2. 4 bulan ni ye, get ready.
  3. Bab family, 
  4. Umar dah selamat menjejak ke tanah air masa hujung bulan 1 baru ni. Dah start kerja pun dia. Murah rezeki budak tu. Lepas balik aussie, pergi melancong korea dengan si Nana, balik korea, terus interview, then lepas seminggu terus start kerja. Kalau saya, culture shock dah ni.
  5. Dah lama budak berdua tu plan nak pergi korea. Ada jugak diorang ajak pergi sekali. Saya malas nak ikut. Kena pulak masa semester berlangsung. Tambah pulak, diorang pergi masa winter masa suhu tengah berdarjah negatif. Tak sanggup la haiiii. Suhu ekon bilik pun saya tak tahan, inikan suhu negatif.
  6. Seif turning 1! Tolong stop membesar, please Seif. Cikya tak puas nak dukung awak lagi haaa. 
  7. Masa dia balik baru ni, Seif mudah mengamuk sikit. Biasa mesra alam je dia, sengih manjang. Rupanya dia tak selesa badan. Nak dukung punya la payah. Sekejap-sekejap je boleh dukung sebab asyik-asyik dia nak dengan babah mama dia, takpun ayah ma dia. Eh, yang ni ai jeles. Umar punya lah berkurun tak balik, tetiba muncul terus jadi feveret uncle dia. Jeles tau. 
  8. Tak sabar nak jumpa budak tu khamis ni. hihihi
  9. Boleh nampak my parents dah mula worried. Hampir mencecah angka 3 kot. Tambah-tambah anak perempuan. Saya sangat faham sebenarnya kebimbangan mereka. Tapi saya dah dalam fasa 'let it be' jelah. Allah tak izin, nak buat macam mana. 
  10. Pertama kali Ayah bersuara. Dan saya cuma mampu mengangguk je.
  11. Bab kerja,
  12. Nothing much. Benda sama je, cuma lain-lain situasi. Yang pasti, setiap kali 'peak season' saya akan gila sorang-sorang. 
  13. Bab hati?
  14. Tu jelah kot. Gaya macam nak update sepuluh ribu patah.