Friday, 15 July 2016

Partially moving on

Sedikit demi sedikit saya mula berpijak di bumi nyata, saya cuba mengukuhkan akal rasional yang sedia ada. Sebenarnya, bulan puasa baru ni banyak menempiaskan hikmah, ada satu ketika saya hampir sepenuhnya redha dengan apa yang berlaku, dengan apa yang Allah tetapkan, dengan apa yang Dia uji. Biarpun saya masih buta dalam mencari hikmah, tapi saya tahu perancangan Allah itu lah yang lebih baik.

Saya sedang slowly berjalan di atas ais batu yang kelihatan masih jauh penghujung, tapi lambat laun ais ini akan cair dan hilang beku nya. Saya memulakan misi yang saya tetapkan pada diri, sebagai usaha saya ingin mencari redha Ilahi dengan cara menjemput rezeki baru. Insha Allah.

Thursday, 14 July 2016

Seminggu lepas raya

Baru terhegeh nak update cerita raya, itu pun dengan rasa keterpaksaan dan sedikit rela mengenangkan sayang pula kalau biarkan semua berlalu begitu saja (abaikan lirik lagu yang ini).

Alhamdulillah, seperti yang di-excited-kan pada entri kali lepas, akhirnya tahun ni kami ada gambar raya formal cukup korum juga. Rasanya tahun ni paling banyak gambar raya, sebab kami set timer 10 keping gambar freestyle sekaligus. Hihi tak sangka pose ai paling over. Dengan family, punya lah tak cover2, dengan orang lain, terus buat muka kayu kahkah!

So, pagi raya pertama penuh sesi bergambar dan bersalam-salaman dan menghulur duit raya aduhai rasa duit mengalir macam air terjun je untuk raya kali ni huhu. Petangnya, menghala ke open house rumah sepupu. Di sini pun kami bergambar secara formal dan freestyle beserta menghulur duit raya pada kanak-kanak secara berjemaah. Dan malamnya diteruskan dengan persiapan masak-memasak untuk open house raya kedua.

Seperti kebiasaan, open house memang ternyata ramai yang datang berhari raya sampai tak cukup juadah menu utama, daku juga lah kena menggoreng di ceruk dapur. Nasib sempat makan nasi beriani sebelum habis, kalau tak, kempunan sampai ke sudah. Yang bezanya raya kedua, sedara mara tak stay sampai ke malam. Diorang pun datang ikut peringkat, ada yang datang pagi, tengahari, petang. Timeline tak sama, jadi masing-masing lepas makan dan rehat seketika, terus beransur pulang. Maka, tahun ni officially takde upacara bermain bunga api berjemaah. Mungkin semua dah insaf dan kembali ke pangkal jalan kuikui.

Nah, belanja gambar budak kecik yang cranky dan taknak dengan semua orang kecuali mama dan babah dia. Geram tau.


Tuesday, 5 July 2016

A New Begining

Raya tahun ni saya berazam nak ambil gambar dalam kuantiti yang banyak. Menggunakan kamera yang Umar bawa pergi aussie sebelum ni, dan lepas dia balik tetiba jatuh ke tangan Ali pulak. Ehh tuan punya kamera ni langsung takde can nak shoot gambar okay. Bertuah punya adik. Walaupun saya yang ini malas nak usung kamera, tapi tahun ni saya jadi eager nak ambil gambar. Ahh tak kira. Mesti ada gambar raya jugak tahun ni.

Berbanding tahun-tahun lepas, tahun ni saya macam kembali ke zaman excited nak raya pulak. Saya ada baju raya 5 pasang tetiba sangat tahun ni. Sebenarnya sehelai dua je yang dikira sebagai baju raya secara official. Yang lain tu, sebab saya beli baju dah lama tapi malas nak pakai lagi, so saya kira semuanya sebagai baju raya. Cuma tudung jelah yang tak berapa raya, baru beli tapi dah pakai. Takpe, kejap lagi saya nak terjah kedai tudung kot-kot tergerak hati nak pakai shawl pulak kan (kononnya). Dan kasut raya pun ada tahun ni. Padahal plan nak pakai kasut tu pergi kerja, tapi ai ni lasak orangnya, banyak bergerak ke sana sinu, tambah pula tempat kerja track nya agak mencabar, dan tambah lagi rasa sayang jika kasut cantik tu cepat rosak, jadi saya decide untuk tak pakai lagi supaya boleh pakai time raya gituuu.

Harapnya blog ini kembali meriah dengan gambar (err bila masa blog ni meriah?).