Friday, 30 September 2016

Penutup tahun hijrah

As usual, setiap kali tamat satu semester, memang akan terasa lega dan tenang. Takde dah kekalutan di waktu pagi, cuma tinggal kekalutan untuk menghabiskan menanda sahaja. Meskipun terasa keamanan yang nyata, keserabutan itu tetap bersawang. Hidup tanpa sawang ibarat hidup yang terawang-awang dan tidak bernyawa (eh tetiba).

Biasanya saya terkesan dengan penghujung tahun kalendar, sibuk berazam begitu begini (walaupun sekadar memenuhi syarat). Tapi kali ini, saya mula terkesan dengan penutup tahun hijrah. Sebab saya rasa saya betul-betul mahu tutup buku-buku tahun yang lalu. Cukup lah dikenang, diratap, diputar belit, diulang-ulang lagi. Bayang hitam dinoktahkan sepenuhya. Insha Allah, saya tidak mahu menarik balik bayang hitam tersebut.

Wednesday, 28 September 2016

Birthday yang tertinggal

Eh, macam mana boleh lupa nak update pasal birthday diri sendiri ni? Dah sebulan berlalu baru ku teringat dengan tiba-tiba haha. Punya lah sibuk tak ketahuan, sampaikan berita penting pun boleh terlupa nak update (penting lah sangat). Mengaku jelah Diya, sesungguhnya engkau sudah menuju ke arah era ke-tua-an diri. Heh.

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi atas kurniaan umur yang selangkah lagi panjangnya, rezeki yang tidak putus-putus, nikmat yang melimpah-limpah. Tidak cukup kata untuk diungkapkan segala kuniaan, rezeki, nikmat yang dihadiahkan dari Nya saban tahun. Terima kasih, ya Allah.Maafkanku untuk sisa-sisa waktu jahil yang lalu. Moga Engkau tidak pernah lupa untuk memanggilku memandangMu di setiap helaian waktu. Amin amin.

--

Tahun bermakna bagi saya untuk 2016 ini. Tahun yang menemukan semula akan jawapan yang saya nanti-nanti untuk bertahun-tahun. Tahun yang berbirat duka namun dengan kuasa Allah saya rasakan satu kesembuhan yang luar biasa. Tahun yang saya kira Allah kurniakan hadiah paling istimewa seolah-olah sebagai ganjaran dari dugaan-dugaan yang lalu. Alhamdulillah...

Tahun yang ke 29, tahun terakhir sebagai twenties. Tahun depan dah masuk three series, alahai ke-tua-an kian terasa.


Thanks, awak =)