Saturday, 31 December 2016

Selesaikan azam?


Tapi, masalahnya diri sendiri tak ingat azam tahun lepas haha. Bila belek entri lama, baru ingat kembali. Salah satunya, saya berazam nak update tiap-tiap hari. Yang ni memang sah-sah tak digapai dengan jaya nya. Malah, makin kurang update ada lah. Jadi, kita abaikan saja azam sebegini. Move on, Diya.

Tahun ni PALING rasa in denial bila tahun kalendar sampai ke hujung. Bila sana sini org menyebut, sengaja buat-buat pekak dan pujuk diri bahasawanya masa akan terhenti dan kita sebenarnya tidak akan melangkah ke tahun baru kerana tahun 2016 sebenarnya tak habis hayat lagi dan kita hanya dimanipulasi oleh satu kuasa yang sengaja mahu memecah belahkan umat manusia sejagat HAHAHA (gelakkan diri sendiri).

Tuesday, 27 December 2016

Antara Jepun dan Korea

Dua2 pun saya tak tergerak hati nak menjejak kaki (muka toya).

Tapi, dah dua orang ajak pergi Jepun ni. Apa yang best dengan Jepun pun ai tak tahu lah (okay, ada sedikit penipuan di sini). Salah seorang nya, si Umar yang kaki berjalan tu yang ajak ke Jepun. Sangat random persoalannya. Tiba-tiba sangat. Saya jawab yang saya tak kempunan nak ke sana. Saya ada satu tempat je nak tuju. Itupun baru beberapa minggu yang lepas saya terdetik untuk menyimpan angan ke sana. Semenjak-menjak mood travel sudah jatuh menjunam, saya malas nak ke mana-mana. KECUALI... (sambung dalam hati).

Bab travel ni bukan kira cukup belanjawan baru boleh fikir. TAK SEMESTINYA. Orang yang tak cukup belanjawan pun, Allah boleh izin dia pergi ke sana sini. Rezeki namanya tu. Orang yang terlebih belanjawan pun kalau memang takde rezeki dia ke mana-mana, tak sampai jugak ke mana-mana. Jadi, kalau dah terdetik nak pergi travel tu, tengah membuak-buak semangat tu, cepat-cepat lah usaha ke arah itu. Sementara ada masa, tenaga. Bukan nak suruh berbangga pergi banyak-banyak tempat, cuma saya percaya yang travel ni boleh membentuk satu pemikiran baru, internal side of story, yang tak boleh dapat dengan duduk statik di satu tempat.

Thursday, 15 December 2016

Cerita-cerita mulia

Sejak dari sebelum ditabalkan Agong lagi, saya mendengar banyak cerita-cerita mulia tentang Baginda. Setelah ditabalkan, berganda-ganda cerita mulia Tuanku dapat dibaca di mana-mana. Allahuakbar, hebat sungguh aura seorang yang memuliakan agama melebihi pangkat dan darjat. Moga kita pun turut sama terkena tempias kemuliaan agama yang dipamerkan Tuanku.

Psst, sekali pandang Agong ada iras Ayah saya! =D

Cuma, Ayah saya slow motion sikit melangkah, Agong jalan lajuuuuuu. Ayah saya cerita masa program walkhaton semua orang kena speed up sebab nak match kelajuan Baginda. Bila tengok siaran langsung pertabalan (which tak pernah kisah pun sebelum ni), habis semua cameramen kelam kabut mara ke hadapan HAHA. Dan paling kelakar masa Agong kawad kaki keliling empat segi, masa ni beliau nampak slow down sikit tapi bila nak hujung2 beliau macam tercepat langkah sampai encik askar sebelah menyebelah tak boleh nak match kaki ke kiri kanan kanan eh eh kiri kiri kanan kanan HAHAHA (maafkan patik terketawa seketika). 

2 tahun kemudian,

Akhirnya Allah izin saya diuji dengan sakit demam batuk selsema suara sengau cukup pakej. Mungkin agak pelik sedikit, but alhamdulillah saya masih normal HAHA. Jarang-jarang sakit pun risau jugak, dosa berkepuk tak tahu nak digugurkan ke mana. Walaupun tak seteruk mana, since saya spesis yang bukan penakut makan ubat bangun pagi dah terasa ura-ura nak demam terus saya telan dua ketul panadol. Jadi tak melarat sangat. Tambah pula, pakej batuk bermula betul-betul pada minggu pertama semester, padahal masa cuti panjang elok sihat walafiat pulak daku ini. Ini nama nya ujian, Nahdiya. Assobru minal imannnn.

PS-Ingat nak tutup 'buku' dah, itu yang November terkoyak halaman.